Nederlandse minister noemt Suriname 'failed state'
18 Jul, 07:54
foto
De Nederlandse minister tijdens de bijeenkomst. Hij noemt Suriname een mislukte Staat. (Bron:
ZEMBLA BNNVARA)


De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, heeft Suriname een 'failed state' genoemd. Dit komt 'door etnische opdeling', volgens hem. Dat blijkt uit filmbeelden die ZEMBLA, een onderzoeksjournalistiek Nederlands televisieprogramma van BNNVARA, in handen heeft.

De minister deed de uitspraak vorige week dinsdag in Den Haag tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. De bron, waarvan ZEMBLA de opnames toegespeeld kreeg, zegt dat vele toehoorders ‘geschokt’ waren over wat Blok zei.

Blok zegt dat hij geen enkel multicultureel land in de wereld kent waar mensen vreedzaam met elkaar leven. Blok: "Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (....) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet."
Iemand in de zaal noemt Suriname als voorbeeld van een multicultureel land waar mensen vreedzaam met elkaar leven. "Dus de partijen in Suriname zijn niet langs etnische lijnen opgedeeld? Een functionerende rechtsstaat en democratie? (...) Suriname is een failed state. En dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling."

De minister om een reactie gevraagd over zijn uitlatingen, zegt in het programma dat hij tijdens een besloten bijeenkomst met Nederlanders heeft gesproken die werkzaam zijn bij internationale organisaties. "Tijdens de besloten bijeenkomst heb ik illustraties gebruikt die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen," zegt Blok.

Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February