BEP-jongeren tegen vastleggen 25 februari in Grondwet
01 Mar 2011, 16:00
foto
Samantha Waterberg, voorzitter van de BEP-jongerenraad.


De jongeren in de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) keren zich tegen het plan om 25 februari in de Grondwet te verankeren als Dag van Bevrijding en Vernieuwing. "Ondemocratisch en moreel onverantwoord" noemt Samantha Waterberg, voorzitter van de BEP-jongerenraad, het plan in een ingezonden stuk.

Waterberg stelt, namens de BEP-jeugd, dat de morele onderbouwing onderbreekt. "Moraal tekent de achtergrond en bepaald de gronden van politiek, en anderzijds ondersteunen politieke instituten het moreel raamwerk dat zin en ruimte geeft aan persoonlijke opvattingen", stelt Waterberg.
Zij stelt dat staatsgreep van 25 februari 1980 in strijd was met de Grondwet en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Zij brengt in herinnering dat de coup gepaard ging met perscensuur en een avondklok en zo grondrechten vertrapte. Ze refereert aan de decembermoorden en de Moiwana-moorden als dieptepunten van het regime. "Tot nu toe is het moeizame en zenuwslopende decembermoordenproces niet afgerond en zijn er nog overwerkte trauma’s bij nabestaanden van de binnenlandse oorlog."
Waterberg: "Tijdens de binnenlandse oorlog is het onderwijssysteem ingestort. Er was verpaupering, noodgedwongen en onbeheerste urbanisatie, slechte opvang en begeleiding van de vluchtelingen en slachtoffers van de binnenlandse oorlog, gettovorming, gezinsontwrichting. Vele onderzoeksrapporten over ontwikkelingvraagstukken in het binnenland onderkennen dat de binnenlandse oorlog mede geleidt heeft tot de onderontwikkeling van het binnenland."

Bovendien is het besluit op ondemocratische wijze tot stand gekomen, menen de BEP-jongeren. "Omdat bepaalde coalitiepartners niet betrokken zijn bij het besluitvormingsproces." Zij refereren aan het feit dat Ronnie Brunswijk zegt niets gevraagd te zijn.
De BEP-jongeren zijn ook boos dat Brunswijk in een documentaire over de staatsgreep die is uitgezonden op de STVS, getypeerd wordt als crimineel en terrorist. "Dit terwijl de coupplegers en Brunswijk momenteel in een politieke samenwerking zitten. In het belang van wederzijds respect en gelijkwaardigheid hadden wij verwacht dat deze typering eruit zou zijn geknipt."
Waterberg: "Indien men iets in de grondwet wil vastleggen, laten zij dan beginnen met de erkenning van de grondenrechten van de tribale volken."
Advertenties

Saturday 25 September
Friday 24 September
Thursday 23 September