Egypte: President Sisi krijgt 97 procent van de stemmen
03 Apr 2018, 16:42
foto
De Kiescommissie heeft tijdens een persconferentie de resultaten van de verkiezingen van de vorige week in Egypte bekendgemaakt. (Foto's: Reuters)


De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi is herkozen met 97 procent van de stemmen. De voormalige militaire commandant wint met hetzelfde percentage als vier jaar geleden voor zijn eerste termijn. De opkomst bij de laatste stembusgang was echter veel lager, blijkt uit officiële resultaten.

De opkomst was 41 procent, ondanks pogingen om tijdens de stemming van vorige week zoveel mogelijk Egyptenaren naar stembureaus te krijgen. Sisi was volgens de eerste resultaten vrijwel verzekerd van een monsterzege. De stembusgang is vorige week woensdag na drie dagen van stemmen afgesloten.

De verkiezing had slechts één andere kandidaat, een fervente voorstander van Sisi. Alle serieuze oppositiekandidaten hadden hun campagnes in januari stopgezet. De belangrijkste tegenstander werd gearresteerd en zijn campagneleider werd in elkaar geslagen, terwijl andere presidentiële kandidaten zich terugtrokken, onder verwijzing naar intimidatie. Sisi zei dat hij wilde dat meer kandidaten aan de presidentsstrijd deelnamen en liet weten dat hij niets te maken had met de terugtrekking van de oppositie.

De verkiezingscommissie zei dat de stemming is gehouden volgens de 'hoogste internationale normen van integriteit en transparantie'. Zij heeft de resultaten bekendgemaakt in een aankondiging op televisie.

Sisi won 21,8 miljoen stemmen vergeleken met 656.534 voor zijn tegenstander, Moussa Mostafa Moussa. De 1,8 miljoen ongeldige stemmen waren meer dan de kiezers voor Moussa kozen. "De aanblik van Egyptische burgers uit alle gelederen van de samenleving was indrukwekkend en inspirerend," zei Sisi in een toespraak tot de natie. Duizenden Egyptenaren vierden zwaaiend met vlaggen de overwinning in verschillende delen van het land vlak nadat de resultaten bekend waren.

Critici hebben gezegd dat de lagere opkomst een potentiële tegenslag is voor Sisi, die vóór de stemming suggereerde dat hij het als een referendum over zijn presidentschap zag in plaats van als een echte wedstrijd. Opkomst bij de stemming van 2014 was 47 procent.

De populariteit van de voormalige generaal Sisi heeft volgens critici ingeboet door de zware economische hervormingen, die het leven veel moeilijker hebben gemaakt voor de meeste Egyptenaren. Ook het ongekend hard optreden tegen oppositie zou daartoe hebben bijgedragen. Zijn aanhangers zeggen dat die maatregelen nodig zijn om het land te stabiliseren. Egypte kampt met een aanhoudende opstand van de Islamitische Staat in het noordelijke Sinaï-schiereiland. Het land moet zich manoeuvreren door onrust na de opstand van 2011, waarbij veteraanleider Hosni Mubarak werd verdreven.

Sisi leidde de militaire omverwerping van 2013 waarbij de eerste vrij gekozen president van Egypte, Mohamed Mursi van de Moslim Broederschap, werd afgezet. De Verenigde Naties heeft haar bezorgdheid geuit over het harde optreden tegen afwijkende meningen, inclusief de media, die plaatsvonden vóór de stemming van vorige week.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May