Nieuwsredactie STVS voelt zich niet gecensureerd
08 Feb 2011, 20:30
foto
Shirley Lackin: "Niets aan de hand."


De nieuwsredactie van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) voelt zich op geen enkele manier gecensureerd door de persdienst van het kabinet van president Desi Bouterse. Dat stelt Rikky Doekhie, hoofd van de Nieuwsdienst.

Eerder berichtte Radio 10 dat het kabinet van de president censuur zou hebben gepleegd op filmopnamen die STVS had gemaakt op het indianendorp te Redi Doti van een woordenwisseling tussen president Desi Bouterse en voorzitter Ricardo Pane van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden.
Volgens Doekhie is er evenwel niets aan de hand.
Doekhie zegt dat de STVS als staatsmedium ook opnames maakt voor het kabinet. Omdat de STVS het gefilmde materiaal niet meteen zou gebruiken is het eerst afgestaan aan de persdienst van het kabinet. Het materiaal is inmiddels terugbezorgd; daaruit maakt de STVS nog enkele nieuwsitems.
Radio 10 suggereerde dat het kabinet ongewenste delen uit het materiaal had geknipt. Doekhie zegt dat dit geenszins het geval is. Hij zegt dat de journalist in kwestie zich nimmer heeft beklaagd bij de nieuwsredactie en ook niet bij de leiding in de persoon van Shirley Lackin. “Voor ons is er niets aan de hand”, zegt Doekhie.

Shirley Lackin, lid van de raad van commissarissen bij de STVS en aangewezen als eindverantwoordelijke, zegt dat deze kwestie is opgeblazen in de media. Het originele materiaal van RediDoti, is in het bezit van de STVS. “Daar is niets aan veranderd of gewist en als de nieuwsdienst er behoefte aan heeft het te gebruiken mag ze dat doen”, zegt Lackin. Zij bevestigt dat de journalist zich nimmer heeft beklaagd.

Clifton Limburg, perschef op het kabinet van de president, legt uit dat het materiaal inderdaad is opgevraagd om er een voorlichtingsprogramma mee te maken. De bedoeling was dat het maandag terug zou gaan naar de STVS. “Door drukte in het programma van de president op maandag en een verjaardag van een collega is dat niet op tijd gebeurd, maar we hebben niemand verboden iets uit te zenden”, zegt hij.
De perschef voegt er wel aan toe dat de STVS een staatsmedium is.
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May