Antonio Guterres gekozen tot VN-secretaris-generaal
14 Oct 2016, 06:12
foto
Antonio Guterres wordt per 1 januari 's werelds top diplomaat. (Foto: AFP)


De voormalige Portugese premier Antonio Guterres is officieel aangesteld als de volgende secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN). Hij zal per 1 januari 2017 's werelds top diplomaat zijn als het tweede ambtstermijn van vijf jaar van Ban Ki-moon, eindigt.

De 67-jarige Guterres heeft tien jaar lang leiding gegeven aan de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR). Hij is uit dertien kandidaten verkozen. Het beëindigen van de burgeroorlog in Syrië ziet hij als zijn grootste uitdaging. "Ik geloof dat de eerste prioriteit van de internationale gemeenschap is om een einde te brengen aan dit conflict en dit moment te gebruiken om alle andere conflicten die met elkaar zijn verbonden, aan te pakken,” heeft Guterres gezegd tegen de BBC.

Hij stelt dat de wereld wordt geconfronteerd met een gevaarlijke tijd en hij wil mensen over de hele wereld zien samenwerken aan een veiligere toekomst. "Ik hoop dat mensen zullen begrijpen dat het beter is om verschillende opvattingen, verschillende belangen, op zij te zetten en begrijpen dat er een gemeenschappelijk, vitaal belang is om een einde te maken aan deze conflicten. Het is immers absoluut gerechtvaardigd als je in een wereld wil leven waar er sprake is van veiligheid, waar mensen een normaal leven kunnen leiden.”

Guterres die van huis uit ingenieur is, heeft in 1976 de politiek betreden tijdens de eerste democratische verkiezingen in Portugal na de ‘Carnation Revolutie’ die een einde maakte aan vijf decennia van dictatuur. Als hoofd van de UNHCR vluchtelingenorganisatie van 2005 tot 2015, heeft hij het agentschap geleid door een aantal van de ergste vluchtelingen crises in de wereld, waaronder die in Syrië, Afghanistan en Irak. Hij heeft in zijn periode westerse landen herhaaldelijk opgeroepen om meer te doen om de vluchtelingen die conflicten ontvluchten te helpen.

De nominatie van Guterres is tot stand gekomen ondanks gezamenlijke inspanningen om de eerste vrouwelijke VN-secretaris-generaal te kiezen. Van de dertien kandidaten waren zeven vrouw. Onder hen waren de algemeen directeur van Unesco, Irina Bokova uit Bulgarije, en Helen Clark (66), een voormalige premier van Nieuw-Zeeland en het huidige hoofd van het VN-Ontwikkelingsprogramma.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May