Copa: Colombia legt beslag op bronzen plak
26 Jun 2016, 00:34
De Amerikaanse coach, Jürgen Klinsmann (rechts) feliciteert zijn Colombiaanse collega, José Pekerman met de overwinning. (Beeld: SCCN)

Gastheer Amerika is er niet in geslaagd het erepodium te bereiken op de Copa America Centenario. Colombia won de strijd om de bronzen plak met het kleinst mogelijke verschil: 1-0. Een stand die reeds bij de rust bereikt was. Het goed opgekomen publiek in het University of Phoenix Stadium te Glendale, Californië heeft zijn ploeg niet naar de overwinning kunnen schreeuwen. Team USA sluit de jubileumeditie van de Copa America dus zonder eremetaal af.

De wedstrijd had een rommelige start met veel overtredingen aan de zijde van Amerika, dat pressievoetbal speelde. Echter ontbrak het aan beide zijden aan accuratesse, waardoor er geen uitgelezen kansen ontstonden. Na ongeveer een half uur spelen, startte Juan Cuadrado op rechts prachtig combinatiespel met James Rodriguez, die een intelligente pass door de lucht gaf aan Santiago Arias, die op zijn beurt verlengde naar Carlos Bacca, die met minimaal contact, de bal in het doel plaatste van doelman Tim Howard: 1-0. Hierna ging het gastland op zoek naar een beter resultaat, maar door overhaast spel, leidde dat niet tot het gewenste resultaat. In de 43e minuut was er een hachelijk moment voor het Colombiaanse doel, toen David Ospina een teruggekopte bal van Arias niet kon verwerken. Maar de Amerikaanse aanvalslinie was niet alert genoeg, waardoor Ospina wegkwam met deze blunder.

Na de pauze zocht team USA nadrukkelijker de aanval, toch was het Juan Cuadrado die het dichtst bij een doelpunt kwam toen hij de bal over de uitgelopen Tim Howard lobde in de 60e minuut. De deklat bracht tot grote opluchting van de Amerikaanse supporters, redding voor Amerika. Direct hierna volgden de kansen mekaar snel op. Ook Bobby Wood zag zijn inzet een minuut later op de paal belanden. In de 66e minuut ontsnapte Colombia weer, toen Clint Dempsey niet erin slaagde, van dichtbij, de stand in evenwicht te brengen. Hij schoot vertwijfeld, ver naast. In blessuretijd liepen de emoties hoog op, toen Michael Orozco ongeoorloofd werd gehinderd door Arias. Nadat de arbiter reeds gefloten had voor een vrije trap, provoceerde Arias zijn tegenstander, door hem in het gezicht te koppen. Orozco kon zijn emoties niet bedwingen en deelde een klap uit, met als resultaat dat hij eerder mocht gaan douchen. Arias kreeg voor zijn aandeel in het opstootje, zijn tweede gele kaart gepresenteerd en mocht ook eerder inrukken. Aangezien er niet meer gescoord werd, legde Colombia beslag op de bronzen plak.

De finale tussen Argentinië en regerend kampioen Chili wordt zondagavond gespeeld in het Metlife Stadium. De top 3 van de jubileum-editie van Copa Amerika is een complete Zuid-Amerikaanse aangelegenheid geworden.