Boek Tessa Leuwsha genomineerd voor Inktaap
14 Jun 2016, 07:46
foto


Tessa Leuwsha is met haar vorig jaar verschenen roman Fansi’s Stilte een van de vier genomineerden voor de Inktaap 2017. Deze literaire jongerenprijs wordt jaarlijks uitgereikt in samenwerking met de Nederlandse Taalunie. De jury bestaat uit scholieren uit de hoogste klassen van het middelbaar hoger onderwijs in Nederland, Vlaanderen, Suriname, Aruba en Curaçao.

Fansi’s Stilte van Leuwsha, die al jaren in Suriname woont, werd door een jury met vertegenwoordigers uit Suriname, Aruba en Curaçao voorgedragen voor de prijs. Onder hen bevonden zich universitair docent Nederlands Hilde Neus en Jerry Dewnarain, literair recensent van de Ware Tijd.
Naast Leuwsha dingen de winnaars van de drie grote literaire prijzen uit het Nederlands taalgebied mee naar de Gouden Inktaap. Voor de editie van 2017 zijn dat: Connie Palmen die met Jij zegt het onlangs de Libris Literatuurprijs won, Hagar Peeters, begin deze maand winnares van de Fintro Literatuurprijs met haar debuutroman Malva en Jeroen Brouwers, die voor Het Hout eind 2015 de ECI Literatuurprijs in ontvangst nam.
Middelbare scholieren uit alle delen van het Nederlandse taalgebied bepalen de komende maanden wie De Inktaap wint. De uitreiking vindt plaats op 15 maart 2017 in Antwerpen.
In Fansi’s stilte probeert Leuwsha de levensloop van haar grootmoeder Fansi en haar ooms en tantes te achterhalen. Het verhaal omvat het persoonlijke verslag van haar ontmoetingen met familieleden in Paramaribo, Nickerie, Eindhoven en de Achterhoek. Terwijl Leuwsha haar grootmoeder portretteert als kind van een Engelse zendelingsdochter en een zwarte man, biedt ze tegelijkertijd inzage in de geschiedenis van Suriname na de afschaffing van de slavernij.