LatAm-olie-exporteurs willen stabilisatie markt
09 Apr 2016, 10:11
foto
Delegaties van Latijns-Amerikaanse olie-exporteurs uit Colombia, Ecuador, Mexico en Venezuela hebben elkaar ontmoet in het hoofdkwartier van de Unasur in Quito. (Foto: Reuters)


De belangrijkste olie-exporteurs van Latijns-Amerika (LatAM) hebben een beroep gedaan op zowel de OPEC als niet-OPEC-landen om actie te ondernemen om de oliemarkten te stabiliseren. Ze hebben hun oproep vrijdag gedaan in een timide verklaring zonder expliciet een bevriezing te ondersteunen of agressievere voorstellen te doen om de kelderende prijzen op te krikken.

Delegaties uit Colombia, Ecuador, Mexico en Venezuela zijn bij elkaar in Quito in aanloop naar een bijeenkomst in Doha op 17 april. Op die top hopen de olie-exporteurs een vermindering van het aanbod te bewerkstelligen. Overaanbod heeft de wereldwijde olieprijzen sinds medio 2014 met ongeveer 60% verminderd.

In de verklaring komen de landen overeen om "een beroep te doen op de OPEC en niet-OPEC-olieproducenten... om de nodige maatregelen te nemen om de wereldpetroleummarkt te stabiliseren, zodat de prijzen voor de producent en consument worden verbeterd." Ze zijn het ook met elkaar eens geworden om een regionaal dialoog mechanisme voor olie-en gasreserves, de productie, de vraag en de voorraden te creëren.

De bijeenkomst vrijdag was het eerste belangrijke teken dat niet-OPEC-producenten Colombia en Mexico mogelijk worden betrokken in een poging om de prijzen te verbeteren. Mexico heeft echter aangegeven dat hij alleen als ‘waarnemer’ zal deelnemen om informatie te delen. Zijn minister van Energie heeft erop gewezen dat de olieproductie van het land in de afgelopen twaalf jaar gedaald is met meer dan een miljoen vaten per dag. De Mexicaanse functionarissen hebben aangegeven dat ze niet kunnen bevriezen of hun productie kunnen verminderen in een gecoördineerde strategie om de prijzen op te krikken. Mexico's olieproductie daalt al meer dan tien jaar als gevolg van de vergrijzing van de velden en onderinvestering.

De Venezolaanse minister van Olie, Eulogio Del Pino, stelt dat achttien landen hadden bevestigd dat ze aanwezig zullen zijn op de vergadering in Doha, met twee of drie anderen die mondeling hebben toegezegd. De Russische minister van Energie, Alexander Novak, heeft vrijdag gezegd dat hij hoopt dat de producenten in Doha zullen instemmen om de productie te bevriezen.

Rusland, Saudi-Arabië, Venezuela en Qatar zijn in februari overeengekomen om de productie te bevriezen op de niveaus in januari, maar zeggen dat de overeenkomst afhankelijk is van deelname van andere producenten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May