Akmos-voorzitter: Valutaveiling is een verkapte devaluatie
18 Feb 2016, 07:48
foto
Sham Binda, voorzitter van de Akmos.


Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), vindt dat de valutaveiling niets anders is dan een verkapte devaluatie. De officiële koers wordt losgelaten, waardoor alle goederen duurder zullen worden. Ook de douanekoers verdwijnt. Binda zegt na de uiteenzetting van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) woensdagavond aan Starnieuws dat alleen kapitaalkrachtigen mee zullen kunnen doen met de veiling via de algemene banken. Er is een limiet van US$ 50.000. De gewone man, de kleine en middelgrote ondernemingen komen niet in aanmerking, want die hebben geen US$ 50.000 om mee te doen.

Binda merkt op dat het niet duidelijk is wat de behoefte is aan dollars per week en hoeveel geld zal er beschikbaar zijn bij de veiling. "Je kan een valutamarkt alleen beïnvloeden wanneer je geld hebt. Wat is het aanbod van de bank?" wil Binda weten. Op deze vragen is er geen antwoord gekomen. De voorzitter van Akmos voert aan dat benzine, gasbom, en alle andere prijzen omhoog zullen gaan. "Alles zal in de nieuwe koers gaan. In de loonsfeer zal men ook zeggen dat alles duurder wordt. Dit plaatje heeft niks te maken met het goedkoper worden. Alles gaat juist duurder worden. En hoe vang je dat op? Welk effect heeft de veiling op de overheidsuitgaven. Waar gaan die de dollars vandaag halen? Gaat de overheid ook op veiling? Er is geen integraal plan," benadrukt de ondernemer.

Gersie hield het bedrijfsleven op de vraag over het aanbod aan valuta voor dat samen met de algemene banken een reeks van veilingen veiliggesteld kan worden. Daarnaast is de regering bezig met het aantrekken van fondsen via onder andere het Internationale Monetair Fonds (IMF), de Caribbean Development Bank, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. De governor verwacht dat de fondsen vrij snel beschikbaar komen. Er zal een monetaire reserve worden opgebouwd.

Gersie haalde aan dat de CBvS een belangrijke rol te vervullen heeft in het economische bestel en een stabiele wisselkoers. "Maar het is toch een feit dat verschillende partijen nodig zijn om tot een stabiele wisselkoers te geraken. Met name de sector overheid heeft een belangrijke rol te spelen als het gaat om stabiliteit in de economie. Een overheid die meer uitgeeft dan ze ontvangt, die brengt te veel geld in omloop. Dat vertaalt zich gemakkelijk naar de wisselkoers, naar het algemeen prijspeil. Het moment waarop de wisselkoers een vrije loop begint te nemen, komt er onzekerheid en wil men zich zoveel als mogelijk indekken tegen de risico's die daarmee gepaard gaan," stelde Gersie. Er moet een beleid worden gevoerd dat geloofwaardig overkomt en vertrouwen schept. "Een beleid dat niet alleen uit woorden bestaat, maar ook uit daden bestaat."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May