Soentik: Javanen als volwaardige burgers beschouwen
10 Aug 2015, 04:41
foto
Kranslegging door Pertjajah Luhur te Mariënburg.


Javanen moeten als volwaardige burgers van Suriname beschouwd worden. Dat is nu nog niet helemaal het geval en daar moet verbetering in komen. “En het ligt niet aan de andere groepen, het ligt aan óns zelf om die positie te verbeteren.” Woorden van Robert Soentik, secretaris van de Pertjajah Luhur (PL) en nazaat van de Javaanse Immigranten die 125 jaar geleden voet aan Surinaamse wal zetten.

Vergeleken met 125 jaar geleden zijn de Javanen zeker vooruitgekomen. Echter is er altijd ruimte voor verbetering. Om die verbetering te bewerkstelligen en als volwaardige burgers van Suriname te worden beschouwd, zouden Javanen meer op de voorgrond moeten treden. Zij zijn immers niet alleen goed in het draaien van warungs, maar hebben veel meer potentie op heel veel gebieden en dat moet men duidelijk kunnen merken. Zo zou Soentik graag meer Javanen op de universiteit willen zien. Ouders van Javaanse afkomst zouden dan ook hun kinderen moeten stimuleren om naar de universiteit te gaan.

Vanaf de formalisering van de Vereniging Javaanse Immigratie heeft de PL zich bezig gehouden met activiteiten die betrekking hebben op de ontwikkeling en vooruitgang van de Javanen in Suriname. “Dat hebben we onverminderd voortgezet. Dit is een dag waarop we als Javanen moeten herdenken dat de Javanen die hier naartoe zijn gekomen ons een betere toekomst hebben gegeven,” zegt Soentik.


De PL hield zondag – zoals elk jaar weer - een grootse viering van de Javaanse Immigratie. Culturele optredens en een kranslegging maakten deel uit van de festiviteiten. PL-voorzitter Paul Somohardjo bracht felicitaties uit aan het adres van zowel de Javaanse Surinamers als diens Inheemse broeders en zusters, die vandaag ook de Internationale Dag der Inheemsen herdachten. “We zijn Surinamers van Indonesische afkomst. Wat er ook moge gebeuren, we mogen onze cultuur, onze taal, onze zeden en gewoonten niet vergeten. Suriname is een grote bromtji dyari met alle etnische groepen,” sprak Somohardjo.

Behalve de voorzitter en diens echtgenote Amina Pardi, legden ook de Indonesische ambassadeur Dominicus Soepratikto en diens echtgenote een krans, alsook prominenten van de PL. Somohardjo was bijzonder blij dat “ondanks alles we in staat zijn geweest naar Mariënburg te komen om met zijn allen 125 jaar Javaanse Immigratie te vieren.”

Geslaagde dag
Hoewel de regen even roet in het eten dreigde te gooien, bleek de uiterst korte regenbui een welkome afwisseling, die de nodige verkoeling bracht. Druppelden in eerste instantie de mensen binnen, hierna bleek het bezoekersaantal intensief toe te nemen. De bezoekers konden vanaf 10 uur ’s morgens genieten van diverse culturele optredens zoals de tajub, ledeh en djaran kepan. De Indonesische keuken was goed vertegenwoordigd en ook stands met de prachtige kenmerkende batikkleding vormden onderdeel van de dag.

In de namiddag kon men genieten van live bands, die tot in de avonduren optredens zouden verzorgen. De brassband met majorettes, optredens van een kawina muziek- en dansgroep en een Hindostaanse dansopvoering brachten extra luister aan de festiviteiten, maar gaven ook de integratie tussen de Surinaamse bevolkingsgroepen mooi weer. De Pertjajah Luhur kijkt terug op een bijzonder geslaagde dag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May