Venezuela roept ambassadeur Guyana terug
08 Jul 2015, 11:27
foto
President Nicolas Maduro tijdens zijn toespraak in het parlement gisteren. (Foto: Kaieteurnews)


Venezuela heeft zijn ambassadeur uit Georgetown, Guyana teruggeroepen. President Nicolas Maduro dreigt ook om het aantal stafleden van ambassade terug te brengen. De actie van Maduro volgt nadat Caricom-leiders Venezuela collectief hebben opgeroepen om zijn vorderingen die zijn vastgelegd in een decreet van 28 mei te laten vallen. In het document claimt Maduro een groot deel van het maritieme gebied van Guyana.

Hij heeft zijn kanselier Delcy Rodriguez opgedragen de diplomatieke relaties met Guyana opnieuw te bekijken. Venezuela eist al eeuwenoude gebiedsdelen van Guyana op en heeft die vordering nu uitgebreid naar het maritiem gebied van Georgetown. Zijn decreet van 28 mei heeft kwaad bloed gezet bij een aantal Caricom-landen, die in het weekend bijeen zijn geweest. De Guyanese president David Granger heeft tijdens zijn inaugurele rede tot de Caricom-staatshoofden zijn beklag gedaan over de Venezolaanse agressie.

In De Nationale Assemblee heeft Maduro op zijn beurt steun gevraagd aan de oppositie. “Het lot van het land staat op het spel,” pleitte hij. “Dit is een kwestie die afwijkt van de interne electorale botsingen, de electorale politieke botsingen...” Maduro wordt in zijn land geconfronteerd met ernstige problemen van voedseltekorten tot economische onrust. De territoriale claim wordt in sommige kringen gezien als pure afleiding. Recent heeft Maduro verzekerd dat de concessionele oliedeal onder de PetroCaribe –regeling zal blijven. Guyana heeft baat bij deze regeling waarbij het land rijst en padie levert aan Caracas in ruil voor olie.

Met de laatste actie van Maduro is het onduidelijk wat er nu zal gebeuren met de rijst-voor-olie-deal. Guyana exporteert ongeveer 30 procent van zijn rijst en padie naar Venezuela tegen een van de beste prijzen op de markt.
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October