Zorg en Hoop International Terminal gauw operationeel
14 Dec 2014, 02:00
foto
De aankomst- en vertrekhal op Zorg en Hoop is gereedgemaakt voor buitenlandse regionale vluchten. (Archieffoto)


De laatste voorbereidingen worden getroffen op Vliegveld Zorg en Hoop voor een internationale aankomst- en vertrekhal. Tot dusver vinden buitenlandse vliegoperaties plaats vanuit de terminal van Gum Air, aangezien slechts deze voldoet aan de internationale standaarden. De overheid werkt sinds 2012 aan een centrale aankomst- en vertrekhal voor buitenlandse vliegoperaties, vanuit het oogpunt van nationale veiligheid. Er is overeenstemming bereikt tussen de overheid, Surinam Airways en Blue Wing Airlines. De oude SLM terminal die in huur was afgestaan aan Blue Wing Airlines, is met volledige toestemming van de SLM overgedragen aan de overheid. De eerste vlucht vanuit Zorg en Hoop International Terminal zal op vrijdag 19 december vertrekken.

Het Bureau Nationale Veiligheid (BNV) is de trekker van dit project, dat beoogt een centrale aankomst- en vertrekhal op Zorg en Hoop te hebben van waaruit alle vluchten vertrekken en binnenkomen. Tevens zullen alle overheidsdiensten zoals de immigratie, Douane, Vreemdelingen Politie, BOG, LVV, BNV/CIVD permanent gehuisvest zijn op Zorg en Hoop. Hierdoor zal betere controle kunnen plaatsvinden op het internationale personen- en goederenverkeer, en zal de transnationale criminaliteit beter gemonitord kunnen worden, zegt Mark Karg van BNV aan Starnieuws. Vanuit Zorg en Hoop vertrekken er dagelijks vluchten van en naar Georgetown, Guyana, uitgevoerd door Gum Air. De verwachting is dat meerdere luchtvaartmaatschappijen diverse bestemmingen zullen aandoen waardoor betere huisvesting en strengere controle alleszins gerechtvaardigd is. Er zijn plannen om te vliegen naar Boa Vista in Brazilië en Cayenne, Frans Guyana.

Het BNV is in 2012 begonnen met controle op de binnenlandse vluchten, en deze operatie is een enorm succes geworden, stelt Karg. Er is rust op Zorg en Hoop en dagelijks worden er illegalen aangehouden en overgedragen aan de Vreemdelingen Politie. Ook verboden spullen worden regelmatig in beslag genomen zoals kwik, munitie en marihuana. De binnenlandse operaties mogen nog vanuit eigen terminals gedaan worden. Alleen de buitenlandse operaties zullen centraal plaatsvinden. De nieuwe terminal is helemaal gerenoveerd door de airlines zelf en zij verlenen alle ondersteuning aan de overheid. Vrijdag heeft het BNV ter plekke vergaderd met Casas, TCT, Luchtvaartdienst, Blue Wing Airlines, Gum Air en de Immigratie Militaire Politie. De Douane was verhinderd. Er moeten nog wat 'puntjes op de i ' worden gezet. De nieuwe hal voldoet aan alle internationale vereisten en is reeds goed bevonden door Casas. Het security gedeelte wordt voorlopig nog door BNV gedaan door opgeleide security medewerkers. Zij ontvangen hun certificaten van de erkende luchtvaart instructeurs van de Johan Adolf Pengel Airport, de komende week.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May