Ramdat Tewarie wint Yokohama-Rukhmania schaaktoernooi
10 Feb 2014, 04:00
De deelnemers aan het schaaktoernooi.

John Ramdat Tewarie is kampioen geworden van de vierde editie van het Yokohama-Rukhmania Chess960 Tournament. Het nieuwe bestuur van de Schaakvereniging Rukhmania heeft dit toernooi na een onderbreking van twee jaren wederom opgepakt. In totaal konden er maximaal honderd spelers meedoen, maar aangezien het animo groot was, werden er meer schakers toegelaten.

De schaakvariant Chess960 werd door voormalig wereldkampioen Bobby Fischer geïntroduceerd. De spelregels van het schaken blijven in deze variant hetzelfde, alleen hebben de schaakstukken met uitzondering van de pionnen een andere beginpositie en zijn er 960 opstellingen mogelijk.

Ramdat Tewarie scoorde 8 punten uit 9 gespeelde wedstrijden. De Cubaanse schaaktrainer Jose Valdivia wist heel wat punten af te snoepen bij de Surinaamse schaaktop en zorgde ook voor puntenverlies bij de kampioen. Op de tweede plek eindigde Immanuel Kromosoeto met 7.5 punten. De derde plek werd door maar liefst zes spelers ingenomen. Na het toepassen van tie-breaks werd Viresh Giasi demi-kampioen. De andere schakers die op een gedeelde 3e plaats zijn geëindigd zijn Willem Veer en de jeugdige schakers: Pierre Chang, Rohan Pahladsingh, Catherine Kaslan en Krishan Bridjlal.

Door de schaakvereniging werden er ook trofeeën in de verschillende leeftijdscategorieën uitgereikt. In de u-16 klasse werd Pierre Chang kampioen, in de u-14 klasse streek Krishan Bridjlal met de eer. Alessandro Bronne werd kampioen in de u-12 klasse en Fardeen Niamat mocht met de kampioensbeker van de u-10 klasse naar huis. Beste dame werd Elysia Chou en de vijfjarige Rinesh Persaud kreeg een medaille voor zijn deelname als jongste speler.