Gopex wint prestigieuze agrarische prijs
16 Nov 2013, 03:00
foto
Kwaliteitsmanager van Gopex, Radj Bisessar en Gopex-directeur Bhiesnoe Gopal met de eerste prijs.


Gopex International NV is uitgeroepen tot het meest duurzame agrarische mkb-bedrijf in Suriname voor 2013. De tweede prijs was voor André Pita van Moengo en de derde prijs voor Gitana Monkau-Plak van Coproco NV in Coronie.

Bhiesnoe Gopal, directeur van Gopex, kan zijn geluk niet op. “Mijn grootvader Jadoenath Gopal was in 1956 de beste landbouwer van Saramacca en kreeg daarvoor een gouden plak uitgereikt door koningin Juliana. En nu heeft de derde generatie deze prijs in de wacht gesleept.” Het is de tweede keer dat het bedrijf meedingt voor deze prestigieuze prijs. “Vorig jaar waren we nog in de aanloopfase en waren we misschien nog niet gereed.”

Gopex International NV exporteert al jaren groenten en fruit naar Nederland. Het bedrijf is HACCP-gecertificeerd en is nu in de tweede fase van de Global Gap. “We kunnen nu met een keurings- en kwaliteitsrapport aantonen dat we veilig groenten en fruit telen.” Drie keer per week moet het bedrijf met de rapporten aantonen dat hij veilig voedsel produceert. Het is de innige wens van Gopal om dezelfde kwaliteit groenten op de lokale markt te leveren, "maar we moeten wachten op de residu-lab van het ministerie van LVV."

Duurzaam
Zes maanden geleden konden bedrijven zich opgeven bij de Stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname, d’ONS. Uit de opgegeven bedrijven zijn drie genomineerd door een jury. Er is voorafgaand aan de aankondiging van de winnaar een seminar gehouden in de Banquethal van Torarica, gevolgd door een paneldiscussie van landbouwdeskundigen. Ook zijn er twee inleidingen verzorgd over duurzame landbouw vanuit internationaal perspectief en over de praktijksituatie van duurzame landbouw in Suriname.

d'ONS is opgericht in 2006 en is een good will organisatie die ernaar streeft een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van Suriname. Duurzaam in economisch opzicht en duurzaam daar waar het gaat om de impact op het milieu en op de sociale omgeving. Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij was ook betrokken bij het geheel.

Aan de uitverkiezing zijn geldprijzen gekoppeld. De winnaar krijgt 5.000 euro, de tweede 2.000 euro en de derde 500 euro. Vorig jaar ging de eerste prijs naar Andre Pita die dit jaar genoegen moest nemen met de tweede plaats. Het is de tweede keer dat d'ONS deze uitverkiezing heeft georganiseerd.
Advertenties