Betaling euro 5 miljoen Ballast Nedam niet op begroting
06 Nov 2013, 00:00
foto


Een week voordat minister Adelien Wijnerman van Financiën met ontslag is gestuurd door president Desi Bouterse, is er nog euro 5 miljoen opgenomen om Ballast Nedam te betalen. Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) kaartte deze kwestie dinsdag aan in het parlement. Het gaat om betaling voor de Carolinabrug. Hij heeft de president gevraagd hoe het mogelijk is om zo een groot bedrag te betalen zonder dat dit geld opgebracht is op de begroting van dit jaar.

Gajadien heeft een brief van Wijnerman gericht aan de president van de Centrale Bank van Suriname, Gilmore Hoefdraad, openbaar gemaakt. Het schrijven aan Hoefdraad om het geld te storten op de algemene rekening van Financiën dateert van 3 oktober. Eerder zei de vicevoorzitter van het parlement Ruth Wijdenbosch, als fractielid van het Nieuw Front/NPS, dat voor de voorbereiding van de Carolinabrug al SRD 27 miljoen is betaald aan Ballast Nedam. Zij wilde meer duidelijkheid over deze kwestie.

"En boven dit bedrag is euro 5 miljoen betaald aan het Nederlandse bedrijf, zonder dat de overeenkomst die de regering heeft gesloten over de bouw van de brug het parlement heeft bereikt", zegt Gajadien aan Starnieuws. Hij brengt in herinnering dat diverse malen in het parlement om transparantie is gevraagd, maar dit is nooit gekomen. Gajadien vindt het niet raar dat Suriname laag scoort op internationale lijsten, dus ook van Transparancy International. De president komt donderdag aan het woord. Hij heeft beloofd dat hij zeer gedetailleerd zal ingaan op al de vragen die gesteld zijn. Hij merkte nog een keer op dat hij van plan is tijdens zijn antwoord 'te zullen fileren'.
Advertenties