Motie: Onderwijsinspecteurs stoppen met vernieuwing
20 Mar 2013, 11:00
foto
Leerlingen in de eerste klas waar de onderwijsvernieuwing zou moeten beginnen. (Foto: Worldpress.com)


De Bond van Inspecteurs bij het Onderwijs (BIO) houdt per direct de vernieuwing in leerjaar 3 - de 1ste klas van het basisonderwijs- aan. Hij zal niet instaan voor de consequenties die uit de innovatie voortvloeien en spreekt grote bezorgdheid uit over de gevolgen van het gevoerde onderwijsbeleid. De onderwijsinspecteurs hebben deze besluiten in een motie vervat en verstuurd naar minister Shirley Sitaldin van Onderwijs en Volksontwikkeling.

De innovatie gaat gepaard met onoverkomelijke problemen, waarbij de scholen nog steeds niet over de meest essentiële leermiddelen beschikken. In een motie zegt de BIO dat er hierdoor ongerustheid onder de ouders en verwarring onder de leerkrachten is ontstaan. Voorts is de methode voor het vak schrijven nog niet ontwikkeld en zijn de meeste scholen door gebrek aan de noodzakelijke middelen terug gegaan naar de oude methode. Ook is er niet in alle districten gestart met de onderwijsvernieuwing. Het startsein voor de vernieuwing is twee maanden terug gegeven.

De bond wijst erop dat voortzetting van de vernieuwing gevolgen zal hebben voor de opeenvolgende leerjaren en het schooljaar voor veel leerlingen verloren dreigt te gaan. De inspecteurs ontdekken steeds meer dat zij onvoldoende geïnformeerd zijn over de vernieuwing. De innovatie is gestart zonder pilotfase “wat als gevolg heeft dat er op vele punten tekortkomingen naar boven komen.”

De onderwijsinspecteurs hebben de motie die ze hebben aangenomen in een vergadering van 18 maart, aan het bestuur voorgelegd voor goedkeuring en uitvoering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May