Eerste One Stop Diabetes Shop in Nickerie
07 Nov 2012, 16:50
foto
Na de opening van de eerste One Stop Diabetes Shop in Nickerie wordt een toost uitgebracht.


In het district Nickerie is de opening van de eerste One Stop Diabetes Shop vandaag verricht. Het dokter Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (SZN) zal samenwerken met de stichting Diabetes Educatie Suriname.

De bedoeling van de One Stop Diabetes Shop is patiënten gericht te helpen, te adviseren en te begeleiden om zo complicaties te voorkomen. Daarnaast is het erg belangrijk om preventief bezig te zijn, zodat deze ziekte voorkomen kan worden. Dit zegt Liesbeth Berggraaf van Diabetes Educatie Suriname.

Op één plek hulp
De opening werd verricht door de minister Michel Blokland van Volksgezondheid. De patiënt zal op één plek, alle specialisten, zoals de internist, chirurg, diabeet verpleegkundige, diëtist, medisch pedicure en eventueel ook de oogarts kunnen consulteren. Volgens de algemeen directeur Antoine Elias van het SZN is er een multidisciplinair team van deskundigen aanwezig. Hij benadrukt dat de One Stop Shop een aparte ruimte ter beschikking heeft. Daarnaast zal het SZN ook een moderne KNO-poli krijgen, een ruimte voor de afdeling inkoop en een voor de interne controle.

Stichting Langerhans, gevestigd in Nederland, heeft als doel het ontwikkelen en aanbieden van een breed scala aan onderwijsproducten, bestemd voor alle diabetesprofessionals. Voorzitter Bas Houweling deelt mee dat deze shop wetenschappelijk geadopteerd wordt door de stichting. Ook vindt hij belangrijk dat er data vastgelegd wordt.

Goed doordacht
Van Intermed heeft de One Stop Shop twee bloedsuiker apparaten, naalden en strips cadeau gekregen. Districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh attendeerde de aanwezigen om alert te zijn en ziektes te voorkomen. Hij benadrukte de goede samenwerking en ondersteuning.
Minister Blokland vertelt dat dit beleid goed past onder de doelstellingen van het ministerie en dat het dit zal ondersteunen.

De bewindsman merkt op dat de volgende stap is om data te verzamelen en deze te verwerken. “Dit is erg belangrijk en het is geen natte vinger werk. Ik ben ervan overtuigd dat dit project zal slagen. Van het district Nickerie is bekend dat het een groot aantal diabeten heeft. Deze ziekte komt meer voor bij Aziaten, Hindostanen en Javanen”, legt Blokland uit. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo krijgt binnenkort ook een One Stop Diabetes Shop.
Advertenties