Greenheart neemt houtverwerkingsbedrijf Apoera in gebruik
30 Aug 2012, 00:00
foto
Concessies van Greenheart Suriname.


Greenheart Suriname zal vrijdag in Apoera een geavanceerde zaagmolen officieel in gebruik nemen voor de productie en export van hout. Hiermee wordt de uit Hong Kong afkomstige multinational de grootste houtverwerkingsmaatschappij in het land en behoort ze tot een van de grootste in Zuid-Amerika. Dit bedrijf kreeg in 2010 ruim 400.000 hectare grond in concessie.


De regering, president Desi Bouterse, de raad van ministers, volksvertegenwoordigers, coalitiepartijen en anderen, zullen aanwezig zijn bij de officiële ingebruikname. “De opening is voor ons een belangrijke gebeurtenis. Het is de kroon op twee jaar investeren, hard werken en het opzetten van de plant en andere werklocaties”, zegt vicepresident David Wu van Greenheart aan Starnieuws.

Veel ondersteuning
Wu zegt dat de maatschappij van de regering en uit het buitenland veel ondersteuning heeft gekregen om dit succes te behalen. Vooral de nauwe samenwerking met de regering onderstreept de Greenheart topman. “Het is niet gemakkelijk geweest, maar Greenheart is blijven vasthouden om dit resultaat te behalen. We zijn nog lang niet klaar, dit is slechts het begin voor Greenheart. Wij willen de pionier zijn van de invoering van prachtige Surinaamse houtsoorten, duurzaam geoogst op de internationale markt”, stelt Wu.

Het bedrijf is nu bijna twee jaar in Suriname actief. In juni is de maatschappij begonnen met haar werkzaamheden. Greenheart heeft in Suriname een investering gedaan van US$ 30 miljoen. Veel van dit bedrag is gegaan in het opzetten van het bedrijf, de bouw en van de zagerij te Apoera. “Maar wij hebben ook onze activa in het oosten van het land ontwikkeld”, zegt Wu. Met een personeelsbestand van eerst 100 in 2010 en nu meer dan 400 heeft de maatschappij haar grootste onderneming in Suriname.

Enorme capaciteit
De bouw van de zagerij is in twee delen gesplitst. Fase 1 is nu afgerond terwijl fase 2 begin van het volgende jaar wordt opgeleverd. Greenheart bouwt rondom de werkplant een afvalzone. Dat afval zal later worden gebruikt om energie op te wekken en mogelijk ook alternatieve brandstof produceren. De geavanceerde zaagmolen die vrijdag in gebruik wordt genomen, heeft een capaciteit om per jaar 135.000 kubieke meter hout te verwerken. De productie op jaarbasis is gesteld op 50.000 kubieke meter. Dit maakt Greenheart Suriname tot het grootste houtverwerkingsbedrijf in het land en tevens een van de grootste in Zuid Amerika.

De productie is zwaar exportgericht met grote afnemers op de Europese markten, Japan en China. Een belangrijk gegeven is volgens Wu dat ook minder bekende houtsoorten verwerkt zullen worden. Dit zal de afzetmarkt voor Surinaamse houtsoorten vergroten en ook het rendement van de fabriek.
In Nieuw Zeeland heeft Greenheart een 13.000 hectare zachthout plantage. De maatschappij is beursgenoteerd op de Hong Kong Stock Exchange. “Onze strategie is gericht op duurzame productie en oogst”, zegt Wu.
Advertenties

Wednesday 02 December
Tuesday 01 December
Monday 30 November