BEP bepaalt na besloten vergadering DNA standpunt
30 Mar 2012, 10:20
foto


De partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) zal na de huishoudelijke vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) haar uiteindelijke positie bepalen over de amnestiewet. Het college komt vrijdag achter gesloten deuren bijeen, waar het preadvies gepresenteerd zal worden.

BEP-voorzitter Caprino Alendy zegt aan Starnieuws dat de situatie, nu te dynamisch is en het politiek niet strategisch zou zijn om het standpunt prijs te geven. Wanneer vrijdag de commissie van rapporteurs, die de wet voorbereid verslag heeft gedaan aan het parlement, houdt de BEP in het weekend een ledenvergadering. Namens de BEP zit minister Celcius Waterberg (Volksgezondheid) in de regering.

Geen quorum verleend
Op de ledenvergadering zal met de structuren het definitieve standpunt worden ingenomen. Dan zal duidelijk zijn of de BEP vóór of tegen de amnestiewet zal stemmen. Alendy zegt dat zijn partij woensdag een gesprek heeft gehad met de initiatiefnemers van de wet. “Maar daar was ons standpunt nog dat we niet zo happy zijn met de gang van zaken. Het was een ongewijzigd standpunt”, zegt hij. Volgens de politicus is na het gesprek geen wijziging gekomen in de opvattingen van de partij.

De BEP heeft de vorige week vrijdag geen quorum verleend aan de huishoudelijke vergadering van het parlement, toen de wet voor het eerst in huishoudelijk verband besproken zou worden. Die vergadering vond geen voortgang omdat 24 leden de presentielijst had getekend. Om rechtsgeldig te kunnen vergaderen, zijn 26 leden nodig. “We hebben toen de gemeenschap willen behoeden dat die wet werd aangenomen en was quorum belangrijk. Daarom hebben wij geen quorum verleend”, zegt Ronny Asabina, fractieleider van de BEP. Hij en Rudolf Zeeman hebben toen de presentielijst niet getekend.

Voldoende steun
“Wij gaan vrijdag wel naar de vergadering. Er zal quorum zijn. Dat is niet langer een issue omdat met de zes stemmen van Pertjajah Luhur erbij er meer dan voldoende mensen zijn om de vergadering te beginnen”, zegt Asabina.

De fractieleider was niet aanwezig bij het gesprek van zijn partij met de initiatief groep. “Ik ben pas terug uit het binnenland, maar ons standpunt is ongewijzigd gebleven”, zegt hij. Ook hij geeft aan dat het definitief standpunt van de BEP, pas wordt bepaald nadat de commissie van rapporteurs verslag heeft gedaan aan het parlement. De BEP is nog altijd deel van de coalitie, maar stapte uit de A Combinatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May