Trumps battleground: what’s next?
Donald Trump’s overwinning betekent veel meer dan een nederlaag van de Democratische Partij. In Amerika en wereldwijd wordt met Trump aan het roer een omslagpunt in de internationale ontdemocratisering ingeluid. Terwijl in de wereld zich mega crises voltrekken, komen we in Suriname niet verder dan ergernissen over bekende taferelen zoals de stoelendans bij het invullen van de minister voor Binnenlandse Zaken… en eindeloze kritieken op de plezierige buitenlandse reizen van ergens naar nergens door regeringsleiders. Wat na Trump’s installatie in een totalitaire en gepolariseerdere wereld? En what about Suriname?
Verkiezingen in Amerika lijken op een Hollywood triller met dagelijkse fast food consumptie en oorlogsvoering. Ik zat in 2003 in een restaurant in Miami toen de oorlog in Irak begon met de invasie door een USA coalitie, wat het einde betekende van president Saddam Hoessein. Ik keek met verbazing naar de Amerikaanse gezichten en TV beelden in het restaurant: De gezichtsuitdrukking was als van cowboys in Amerikaanse western films. De meeste hamburger etende Amerikanen veerden met een blij gezicht op wanneer een Amerikaanse bom een Irakees doelwit raakte. De oorlog werd gebracht en beleefd als een grote show. Hetzelfde oorlogsbeeld kreeg ik van de recente presidentsverkiezingen, vooral wanneer het woord “Battleground” viel.
Trump wint media oorlog
Trump won 312 van de 538 kiespersonen (en nationaal ook de popular votes) van Kamala Harris die eindigde op 226 kiespersonen. Trump moest het vooral hebben van de gewone man en vrouw, de handarbeiders, en rechtse handje klap christenen. Als doorgewinterde populist sloot hij qua taal, jokes en onjuiste informatie veel beter aan bij de kiezers dan Harris. Terwijl Harris speelde met “herwinnen democratie” en “Amerika weer verenigen” kon Trump effectiever inspelen op zijn doelgroepen. Zo kon hij zijn anti-immigratie issue begrijpelijk maken met “Haïtiaanse immigranten die “cats and dogs” zouden eten.
Populisme
Terwijl Harris met verstandelijke slogans zoals “unifying America again” en gelijkheid kiezers achter zich probeerde te krijgen, deed Trump het praktisch met de effectieve advertenties: Kamala Harris is voor zij/hen, en Donald Trump is voor ons. Op populistische wijze “verbond” Trump zich met het ‘gewone volk’ en wakkerde de tegenstelling aan tussen ‘het volk’ en ‘de gevestigde elite’ (de democraten). Democratische instituten werden bespot, wat grote aantrekkingskracht had op vooral minder bedeelden.
Nationale ommekeer
Hoog op Trumps presidentiële agenda staan: massadeportatie van migranten, hervormen van de federale overheid door mogelijk duizenden federale werknemers te ontslaan van wie hij denkt dat ze hem tegenwerken, en het gratie verlenen aan mensen die werden gearresteerd voor hun rol in de rellen bij het Capitool op 6 januari 2021. Allerbelangrijkste is dat Trump juridisch en politiek zal garanderen dat hij met de rechtszaken boven zijn hoofd, niet wordt veroordeeld.
Rule of Money
Elon Musk, CEO van Tesla Motors en eigenaar van het sociale mediaplatform X, die veel meer dan US$ 100 miljoen in de Trump verkiezingskas gooide zal mogelijk een nieuw opgericht “Department of Government Efficiency” leiden. Volgens Trump om de federale overheid te verkleinen “om onze economie te bevrijden en de Amerikaanse overheid verantwoordelijk te maken voor ‘WE THE PEOPLE’ ”. In Amerika zien we tijdens de presidentsverkiezingen de grote rol van de RULE OF MONEY en desinformatie, wat wordt doorgetrokken in het natraject van Trump.
Autocratisering
In 2024 houden 60 landen verkiezingen, waar onder zeven van de tien dichtstbevolkte landen in de wereld: Bangladesh, India, Indonesië, Mexico, Pakistan, Rusland en de Verenigde Staten. Van deze 60 landen die in 2024 verkiezingen houden bevinden 31 landen -zich in een proces van autocratisering. India, de grootste democratie, en de Verenigde staten vallen in de groep van autocratisering. In tegenstelling tot wat de Minister van BIBIS in Suriname beweert is India van een relatief “fatsoenlijke” democratie de laatste tien jaar afgegleden naar een onderdrukkende electorale autocratie.
Suriname en de wereld
De belangrijkste bevindingen van het Global Risks Report 2024 van het World Economic Forum schetst een pessimistisch vooruitzicht van een wereld “geteisterd door twee gevaarlijke crises - klimaat en conflicten – Het overwegend hardleerse deel van de Surinaamse elite blijft zonder duurzaam economisch plan politiek en door geld verblind in onze toekomstige “offshore oliebadplaats “…. zonder te beseffen dat ook tijdens deze minerale koorts met een toenemende CO2 uitstoot de geschiedenis zich zal herhalen van “weinig rijk en velen arm”.
Jack Menke
Vandaag
-
19:11
Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
-
17:33
Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
-
16:06
NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
-
14:27
Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
-
12:25
Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
-
10:23
Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
-
08:41
Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
-
06:37
Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
-
05:02
Steeds meer zon met wegtrekkende buien
-
03:14
Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
-
01:56
Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
-
00:59
Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
-
00:00
Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!
Gisteren
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverheerlijking
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor
- Bronto Somohardjo kiest niet voor ministerspost
- De 6 namen NDP ministers bekend
- Politiek is een keuze, geen roeping van God
- Twee aanhoudingen in Regio West voor geweld en smokkelwaar
- ABOP draagt Bee, Abiamofo, Monorath en Huur voor als ministers
- Voortvluchtige verdachte dood aangetroffen na geweldsincident met ex-partner
- OM in hoger beroep tegen vonnis vrijspraak Van den Bergh
- Onweer en nog wat laatste regenbuien
- Santokhi sluit regeerperiode af met onderscheidingen
- Column: Kort door de bocht
- Door modder en manpira’s voor de mangroves van Bigi Pan
Eergisteren
- Ruim 100 decoraties met oog op 50 jaar Srefidensi
- Momar Pinas pleit voor duurzame vernieuwing openbaar vervoer
- Ancelotti krijgt voorwaardelijke celstraf voor belastingfraude in Spanje
- Cel voor verdachte die zich voordeed als politie-toppers Reumel, Palmtak en Isaacs
- Suriname eert Taskforce voor bijdrage aan malariavrije status
- Paus Leo: 'Onze wereld staat in brand'
- Man aangehouden met grote partij illegale sigaretten
- Gezin gekneveld bij brute overval
- Kan Suriname kiezen tussen China en de VS?
- Raadsman Lobo: Er vindt willekeur plaats van OM in de vervolging
- Bewolkt vandaag met kans op middagbuien
- China wijst kritiek VS over invloed in Suriname van de hand
- Voorbereidingen inauguratie Simons en Rusland in volle gang
- Getuige in strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- Geen ambtelijke status en dubbele salarissen meer voor DNA-leden