Hepatitis dodelijkst virus na Covid-19
Zondag 28 juli is het Wereld Hepatitisdag. Hepatitis is nu het werelds dodelijkste virus, na Covid-19. Deze dag is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het leven geroepen. Elk jaar komen 1,3 miljoen mensen om het leven door de ziekte en 300
miljoen mensen leven hiermee. Uit nieuwe gegevens van de WHO blijkt dat
het aantal doden stijgt. Met nog maar zes jaar te gaan om het
wereldwijde doel te bereiken om hepatitis tegen 2030 uit te bannen, is
het dus nu tijd om hier verandering in te brengen.
Er wordt extra aandacht besteed aan het vergroten van het bewustzijn van deze ziekte. Over de hele wereld zullen campagneondersteuners extra voorlichting geven op sociale media. Er evenementen gehouden om de boodschap en het bewustzijn over hepatitis te vergroten.
Het woord hepatitis komt van hepar, het Griekse woord voor lever. Het achtervoegsel -itis betekent ontsteking. Hepatitis is dus een ontsteking van de lever. Hepatitis kan onder andere ontstaan door virussen, bepaalde chemische stoffen, medicijnen of overmatig alcoholgebruik.
Als de leverontsteking ontstaat door een virusinfectie, wordt dit virale hepatitis genoemd. Virale hepatitis is besmettelijk en is wereldwijd de meest voorkomende leverziekte. Het is dan ook belangrijk om te weten welke maatregelen u moet nemen om besmetting van uzelf en van anderen te voorkomen. Er zijn verschillende virussen die hepatitis kunnen veroorzaken. De bekendste zijn het hepatitis A-, B-, C-, D- en E-virus.
Hepatitis A virus: Mensen raken besmet met het hepatitis A-virus door contact met zieken en door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Daarom is het belangrijk om de handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een bezoek aan het toilet. De kans op besmetting neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn.
Hepatitis E virus wordt meestal overgedragen via de fecaal orale route, vaak door het drinken van besmet water. Besmetting kan ook plaatsvinden door het eten van onvoldoende gekookt vlees of producten van besmette dieren, zoals varkenslever.
Hepatitis B virus wordt overgedragen middels contact met geïnfecteerd bloed, sperma ,zweet of andere lichaamsvloeistoffen dat het hepatits B virus bevat. Hepatitis B virus kan o.a. worden overgedragen door onveilig seksueel contact, bloedcontact en rond de bevalling (overdracht van van moeder op kind).
Hepatitis C virus wordt overgedragen door contact met geïnfecteerd bloed. Via het delen van naalden en spuiten. Minder vaak door seksuele contacten of van moeder op kind tijdens de geboorte.
Hepatitis D virus: Mensen kunnen alleen besmet raken met het hepatitis D-virus als ze op dat moment ook het hepatitis B-virus bij zich dragen. Dit omdat het hepatitis D virus het hepatitis B-virus nodig heeft om te repliceren. Besmetting vind plaats door contact met geïnfecteerd bloed, sperma, zweet of andere lichaamsvloeistoffen. Via onbeschermde seksuele contacten. Door het delen van naalden en spuiten. Van moeder op kind tijdens de geboorte.
Het komt vaak voor dat mensen geen klachten krijgen van hepatitis. Zij weten niet dat zij hepatitis hebben maar kunnen wel anderen besmetten. Sommigen krijgen wel klachten zoals buikpijn, sufheid en koorts. Soms kunnen de huid en het oogwit geel kleuren (geelzucht).
In Suriname worden kinderen vanaf de geboorte al gevaccineerd tegen hepatitis B. Deze vaccinatie is van cruciaal belang omdat hepatitis B sterk geassocieerd is met leverkanker en chronische leverziekten. Door het vaccineren van kinderen op jonge leeftijd kunnen we de verspreiding van het hepatitis B-virus aanzienlijk verminderen en de gezondheid van toekomstige generaties beschermen.
Vandaag
Gisteren
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uitblijven
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Suriname
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig bestaan
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had recht op bescherming
- In Memoriam Patricia Etnel
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
- Regen en onweersbuien op 1 juli
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo
Eergisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op