Latijns-Amerikaanse landen veroordelen inval van Ecuador
Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Cuba, Peru, Uruguay en Venezuela hebben Ecuador zaterdag scherp berispt, uren na de arrestatie van Ecuador’s voormalige vicepresident Jorge Glas, waarbij Nicaragua zich bij Mexico voegde bij het verbreken van de diplomatieke banden met Quito.
Tijdens het incident, dat vrijdagavond laat plaatsvond, omsingelden speciale troepen uitgerust met een stormram de Mexicaanse ambassade in het financiële district van Quito, en minstens één agent beklom de muren om Glas eruit te halen.
De 54-jarige politicus wordt gezocht op beschuldiging van corruptie en zit sinds hij in december politiek asiel aanvroeg, opgesloten in de Mexicaanse ambassade.
De Mexicaanse autoriteiten hebben dat verzoek vrijdag ingewilligd.
Na zijn arrestatie was Glas te zien op video die circuleerde op sociale media, terwijl hij door een politiekonvooi naar het vliegveld van Quito werd gebracht, geflankeerd door zwaarbewapende soldaten. Vervolgens stapte hij in een vliegtuig op weg naar een gevangenis in Guayaquil, de grootste stad van het Andes-land.
De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador bestempelde de ongebruikelijke diplomatieke inval en arrestatie, als een "autoritaire" daad en als een schending van het internationale recht en de soevereiniteit van Mexico, terwijl de regering van de Ecuadoraanse president Daniel Noboa betoogde dat de bescherming van asielzoekers illegaal was vanwege de beschuldigingen van corruptie waarmee Glas wordt geconfronteerd.
Toch worden ambassades volgens het internationaal recht beschouwd als het soevereine grondgebied van het land dat zij vertegenwoordigen, en het Verdrag van Wenen, dat de internationale betrekkingen regelt, stelt dat een land geen ambassade op zijn grondgebied kan binnendringen.
De Braziliaanse regering veroordeelde de actie van Ecuador als een "duidelijke schending" van de internationale normen en zei dat de actie "onderworpen moet worden aan krachtige afwijzing, ongeacht de rechtvaardiging voor de uitvoering ervan".
De Colombiaanse president Gustavo Petro betoogde in een post op X dat Latijns-Amerika "de voorschriften van het internationaal recht levend moet houden te midden van de barbaarsheid die in de wereld oprukt", terwijl zijn regering in een aparte verklaring zei dat zij juridische bescherming van de mensenrechten voor de nu gedetineerde Glas, zal nastreven.
De Verenigde Staten zei ook dat zij elke schending van de conventie ter bescherming van diplomatieke missies veroordelen en moedigde "de twee landen aan om hun meningsverschillen op te lossen in overeenstemming met internationale normen".
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zei ondertussen dat hij "gealarmeerd" was door de inval en drong er bij beide partijen op aan om gematigdheid te betrachten bij het oplossen van het geschil, aldus een woordvoerder.
De in Washington gevestigde Organisatie van Amerikaanse Staten deed ook een oproep tot dialoog om het escalerende geschil op te lossen, en voegde in een verklaring toe dat een zitting van de permanente raad van het orgaan zal worden bijeengeroepen om de noodzaak van "strikte naleving van internationale verdragen te bespreken, inclusief die welke het recht op asiel garanderen".
Zaterdag bleef de Mexicaanse ambassade omsingeld door de politie en was de Mexicaanse vlag neergehaald.
Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei laat op de dag dat diplomatiek personeel en hun families Ecuador zondag met een commerciële vlucht zouden verlaten, en voegde eraan toe dat personeel uit "bevriende en geallieerde landen" hen naar de luchthaven zou vergezellen.
In Mexico-Stad verzamelden ongeveer vijftig demonstranten zich buiten de ambassade van Ecuador en beschuldigden Quito ervan 'fascistisch' te zijn.
In een interview met de nationale omroep Milenio uitte de Mexicaanse topdiplomaat Alicia Barcena haar schok over de inval van Ecuador in de ambassade van het land, en voegde eraan toe dat een deel van het ambassadepersoneel gewond raakte bij de aanval.
Ze voegde eraan toe dat Glas asiel kreeg, na een uitgebreide analyse van de omstandigheden rond de beschuldigingen waarmee hij te maken kreeg.
Glas was tussen 2013 en 2017 vicepresident onder de voormalige president Rafael Correa.
Hij werd in november vrijgelaten, nadat hij een gevangenisstraf had uitgezeten wegens het ontvangen van miljoenen dollars aan smeergeld in een groot schandaal waarbij de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht betrokken was. Er hangt hem een nieuw arrestatiebevel boven het hoofd, omdat hij geld zou hebben weggesluisd dat bedoeld was voor de wederopbouw na de verwoestende aardbeving in 2016.
Glas heeft beweerd dat hij het slachtoffer is van politieke vervolging, een beschuldiging die de Ecuadoraanse regering heeft ontkend.
Voormalig president Correa, die sinds 2017 in België verbannen is en bij verstek tot acht jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens corruptie, schreef op X dat "zelfs in de ergste dictaturen de ambassade van een land niet is geschonden". Hij zei dat Glas "moeite had met lopen omdat hij werd geslagen".
Vandaag
-
12:50
Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
-
10:48
Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
-
08:46
Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
-
06:51
De Twa-Twa in de Kolenmijn
-
04:53
Bewolking, regen en onweer
-
02:55
Vandaag en morgen nationale rouwdagen
-
00:57
Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
-
00:00
Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers