Haïti: VS kondigt chartervluchten aan, geweld houdt aan
17 Mar, 12:49
foto
Het geweld in Haïti blijft voortduren, ondanks het aftreden van premier Ariel Henry. (Getty Images)


Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een chartervlucht aangekondigd voor zijn burgers die in Haïti zijn gestrand, omdat bendegeweld en honger het verarmde land in hun greep houden. De politie in de hoofdstad Port-au-Prince probeert gebieden te heroveren die in handen zijn van de beruchte bendeleider Jimmy Chérizier.

Chérizier, bekend als "Barbecue", heeft een bolwerk in de wijk Delmas en de politie probeert hem te arresteren.

Zaterdag zei politiewoordvoerder Lionel Lazarre dat er bij de operatie verschillende 'bandieten' waren omgekomen. Lazarre zei dat politie-eenheden vrijdagavond de wijk binnenkwamen.

In een andere verklaring zei de politie dat ze schoten hadden afgevuurd op leden van de bende van Barbecue, verschillende wegversperringen hadden opgeruimd en vuurwapens in beslag hadden genomen.

Een Haïtiaanse bron vertelde persbureau AFP zaterdag over een nieuwe operatie waarbij agenten probeerden de controle terug te krijgen over de belangrijkste haven van de hoofdstad, die sinds 7 maart gesloten is vanwege toenemend geweld.

De situatie voor gewone Haïtianen blijft precair en gevaarlijk, terwijl veel ambassades en consulaten hun burgers naar het land vervoeren.

Zaterdag kregen gestrande Amerikanen van het ministerie van Buitenlandse Zaken te horen dat er een chartervlucht zou vertrekken vanuit Cap-Haïtien, een havenstad op ongeveer 193 kilometer van Port-au-Prince.

Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat alleen Amerikaanse burgers met een geldig visum zouden mogen reizen en dat de vlucht alleen zou doorgaan als de situatie in Cap-Haïtien stabiel bleef.

Vorige week heeft Washington zijn niet-essentiële ambassadepersoneel vanuit Port-au-Prince overgevlogen.

Bendeleider Barbecue is een van de meest uitgesproken vijanden van Ariel Henry en eist zijn ontslag sinds laatstgenoemde werd beëdigd als premier. Afgelopen dinsdag trad Henry af als premier na weken van toenemende druk en escalerend geweld.

Hij mocht Haïti niet meer binnen nadat hij eind januari was vertrokken voor bezoeken aan Guyana en Kenia, waar hij een overeenkomst had getekend over de inzet van een internationale veiligheidsmacht om het geweld te helpen onderdrukken.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April