Maduro krijgt fiat van partij om voor derde termijn te gaan
13 Mar, 02:57
foto
De Venezolaanse president Nicolas Maduro is officieel geselecteerd om te streven naar een derde, opeenvolgende ambtstermijn in verkiezingen van 28 juli dit jaar. (Foto: Miraflores via AFP)


De regeringspartij van Venezuela heeft president Nicolas Maduro geselecteerd als kandidaat voor de komende verkiezingen in het land. Het besluit van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) werd maandag laat bekendgemaakt door Diosdado Cabello, beschouwd als de nummer twee in de heersende beweging, die werd opgericht door wijlen Hugo Chavez. De partij is al 25 jaar aan de macht. Maduro zal nu bij de stemming op 28 juli een derde opeenvolgende termijn als president nastreven.

Van Maduro (61) wordt algemeen verwacht dat hij zich herkiesbaar zal stellen in een stemming waarin zijn belangrijkste uitdager van de oppositie is uitgesloten.

"We zullen door ons land blijven reizen in de opbouw van steeds meer strijdkrachten en burgerorganisaties om dit jaar een verkiezingsoverwinning te behalen", zei Maduro in zijn wekelijkse televisieprogramma na Cabello’s aankondiging op X, waarnaar hij niet verwees.

Een formele PSUV-aankondiging was gepland voor 15 maart.

Cabello schreef op X dat 4.240.032 mensen aan de stemming deelnemen. "Verenigd zullen we winnen!!", schreef hij.

Maduro’s herverkiezing voor een termijn van zes jaar in 2018 – die algemeen als frauduleus wordt beschouwd – werd niet erkend door de Verenigde Staten en tientallen andere landen. Het land kreeg een reeks sancties opgelegd.

Veel landen erkenden in plaats daarvan zijn rivaal Juan Guaido als interim-president.

Vier jaar later heeft Maduro nog steeds de leiding over het olierijke land, nadat de schaduwregering van zijn rivaal instortte en de oorlog in Oekraïne de energievoorziening verstikte en de mondiale prioriteiten verlegde.

Maduro geniet steun van een politiek patronagesysteem en het leger, maar ook van Cuba, Rusland en China.

'Dodelijk gewond'
Vorige week kondigde de Nationale Kiesraad (CNE) van Venezuela aan dat er op 28 juli verkiezingen zullen worden gehouden in het Zuid-Amerikaanse land, dat nog steeds in ernstige economische moeilijkheden verkeert.

Dat kwam nadat de regering van Maduro en de oppositie vorig jaar in Barbados overeenkwamen om in 2024 een vrije en eerlijke stemming te houden, waarbij internationale waarnemers aanwezig waren en oppositiekandidaten in beroep mochten gaan tegen uitspraken van de rechtbank die hen diskwalificeerden voor hun ambt.

De overeenkomst zorgde ervoor dat de Verenigde Staten de sancties tegen Venezuela versoepelde, waardoor het in de VS gevestigde Chevron de beperkte winning van ruwe olie kon hervatten, wat leidde tot een gevangenenruil.

Sindsdien heeft het Hooggerechtshof, loyaal aan Maduro, echter een vijftienjarig verbod op de voorverkiezingswinnares van de oppositie, Maria Corina Machado, en anderen gehandhaafd, wat Washington ertoe heeft aangezet opnieuw sancties op te leggen.

In januari zei Maduro dat het akkoord van Barbados "dodelijk gewond" was, nadat de regeringsautoriteiten beweerden talloze door de VS gesteunde complotten om hem te vermoorden te hebben verijdeld.

Maduro heeft zijn publieke optredens de afgelopen weken uitgebreid, voorafgaand aan de verkiezingscampagneperiode die officieel op 4 juli van start gaat.

De CNE zei vorige week dat het uitnodigingen had gestuurd naar verkiezingswaarnemers van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Naties, de in de VS gevestigde NGO The Carter Center, de BRICS en de Afrikaanse Unie.

De stemming zal plaatsvinden op de verjaardag van Maduro’s voorganger Chavez, die door veel Venezolanen nog steeds wordt geprezen als een revolutionaire held.

Presidentiële kandidaten kunnen zich tussen 21 en 25 maart officieel kandidaat stellen bij de CNE.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April