Column: Politieke Borrelpraat 576
08 Sep, 22:44
foto


“Eigenlijk schaam ik me een beetje dat ik me bij de Neus heb laten nemen door dat officieel bericht van de EeBeeEs dat een grote vlieger de oorzaak is geweest van de stroomuitval op blackoutday eind augustus.”
“Zo laten mensen die hun neus maar steken in roddelpraatjes zich steeds weer beetnemen.”
“Gelukkig heeft een natuurkunde-deskundige ons met een vwo-rekensom met de neus op de feiten gedrukt dat die van facebook geplukte oude foto van een vlieger echt niet, onmogelijk niet, zeer zeker niet de spanningsoverslag, dus de kortsluiting, bij het hoofdverdeelstation te Meckendam veroorzaakt kan hebben.”
“Ach, jullie intellectuelen willen ons steeds wijzen hoe geweldig jullie als een semi kampioen van een natuurkunde-olympiade kunnen rekenen.”
“Dat zeg jij omdat je door hebt dat je je ook hebt laten beetnemen door dat bericht met foto van vlieger als bewijs van onze Energiek Belazeren Samen-bedrijf.”
“Inderdaad zou die vlieger dan verkoold zijn geweest als hij zoveel duizend volt kortgesloten had.”
“Ja, maar op het eind van dat steengoed artikel werd er wel even met goedkope politieke propaganda gevliegerd.”
“Da wat! Maar feit is feit: de onmogelijkheid dat die vlieger de storing kan hebben veroorzaakt, is met die berekening glashelder aangetoond.”
“Ach, dat is toch geen probleem? Vlieger of geen vlieger: er was een landelijke stroomstoring. En misschien was die vlieger een leugentje om bestwil: ‘a no mi, n’a vlieger doe a storing.’ Ze halen daar hun neus echt niet voor op. Zo voorkomen ze eventuele schadeclaims van gedupeerde stroomverbruikers.”
“Ook goede verzinsels produceren is een kunst.”
“En wij die niet verder kijken en denken dan onze neus lang is, verdienen ook geen schoonheidsprijs, zoals die integere jongeman die nu die stootkar vol morserij op Natuurlijke Hulpbronnen moet trekken en goedpraten, zei van de onderhandelingen met de Alcoa.”
“Net als z’n voorganger, die Dotte son; die sprak zoveel recht wat krom was, dat hij zelf een wiskundige kromme werd.”
“Poti Sergio, zo mooi zat hij daar bij Grassige Alco, maar ja, hoe lang kon hij ‘nee’ zeggen tegen dat ministersambt? Hij wilde echt niet, maar nu moet hij de huidige morsige deal goed praten met aan te geven dat we ook in het verleden, onder vorige regeringen, kansen met de Alcoa hebben verspeeld.”
“Sergio mi boi, Sergio mi boi, trutru fu dansi, fu tru a no moi. If yu no sabi san yu musu du, san’ede ne kon mek mi leri yu, Antooon…sorry, Sergiooo, Sergio mi boi…”
“Sjaak, mooi geprobeerd, maar alsjeblieft: stop met zingen.”
“Laat’em, kijk, het regent, een plaatselijke bui, Zing nog meer vals.”
“Oké dan: Dielipje, Dielipje pre nanga mi, pre nanga mi ma no fas mi stuwdam.”
“Van hulp-inklaarder op een fiets tot wondernemer en stuwdambezitter in nog geen 50 jaar tijd. Wie doet dat ons Dielipje na?”
“Politiek betaalt, was de titel van die magistrale politieke roman van Don Walther.”
“Maar intussen is er weer een megalading cokka, waarschijnlijk uit Suriname, op een zeilboot, nu in Engeland, onderschept.”
“Zie je, zie je, ze beeren het weer voor ons, alsof Suriname het enige land is waar vanuit die cokka naar Europa wordt gesmokkeld. Volgens mij kunnen bepaalde figuren daar niet zien dat mensen hier grof geld maken op die rommel die zij daar zo graag willen snuiven.”
“Proef ik daaruit het goedpraten dat we internationaal intussen berucht zijn als drugs-doorvoerland? En nu wil de Caricom ons zelfs eruit gooien als lidland.”
Let them do that. We hebben toch meer economische nadelen aan ons lidmaatschap.”
“Dat weet ik niet. Maar het is wel een vaststaand feit dat de Engelsen vooral in de 19e eeuw de opium uit India met vooral ervaren Hollandse bootslui van de Oost-Indische Compagnie vanuit Calcutta naar vooral Hong Kong vervoerden, om het vandaaruit op het Chinese vasteland te dumpen, waarbij vooral Chinese jongeren het slachtoffer werden. De Chinese keizer heeft zelfs twee oorlogen tegen de Engelsen en hun comparanten gevoerd om dat tegen te gaan, maar was niet opgewassen tegen de vuurkracht van het Britse leger.”
“Ik dacht al hoe dat mogelijk was dat die Oost-Indische Compagnie zo schatrijk geworden was van alleen de handel in specerijen.”
“En nu gaan die drugs terug naar hun. Het Westen verbruikt jaarlijks miljarden aan drugs, ook synthetische. Daar zeggen ze niets van.”
“Meester, u zei: twee oorlogen tegen China? Dat kan toch niet? Is dat geen fake news?”
“Nee hoor, jongere broeder, de ene was van 1839 tot 1842 en de tweede Opiumoorlog was van 1856 tot 1860. Weet je dat bij deze oorlog Engeland met steun van die andere koloniale heerser Frankrijk, tot zelfs Peking veroverde en het zomerpaleis van de keizer verwoestte. Die kon tijdig vluchten.”
“En als gevolg daarvan konden de Engelsen Hong Kong als haven blijven gebruiken en in 1898 kregen ze het gedaan dat hele schiereiland Kowloon, waar de haven Hong Kong op een van de eilandjes lag, te pachten, oftewel te huren voor een periode van 99 jaar.”
“Oooh, vandaar dat Engeland deze kroonkolonie in 1997 officieel moest overdragen aan het intussen communistisch geworden China.”
“Klopt, en daar begonnen de problemen, want zo een kapitalistisch westers bolwerk transformeer je niet in een paar maanden tot een communistisch bolwerk.”
“Dus Hong Kong en het nabijgelegen schiereiland Kowloon, totaal zo een 236 eilanden in totaal nauwelijks 1000 vierkante kilometer groot, kreeg na 1997 een soort aparte status als deel van communistisch China.”
“Poti, die chief executive van Hong Kong, mevrouw Carrie is politiek behoorlijk Lam geslagen door al die betogingen daar.”
“Maar in feite voert die bevolking van Hong Kong een verloren strijd om behoud van hun aparte status met westerse vrijheden.”
“Dat weet ik niet, maar de Chinese tanks staan al op het vasteland klaar om het schiereiland Kowloon in te trekken. Hoewel het niet zo gemakkelijk terrein is voor tanks met al die bergachtige eilandjes, bochtige wegen enzo.”
“En dat gebied daar, dus Hong Kong met voorsteden, is vastgegroeid aan het verstedelijkt gebied rondom de stad Guanzhou aan de monding van de Parelrivier. Weet jij, jonge vriend, dat dit de grootste metropool, dus verstedelijkt gebied, ter wereld is? Er wonen er zo een 64 miljoen mensen.”
“Jeetje! Vandaar dat de boel in Hong Kong met geweld kort en klein slaan niet zo simpel is.”
“Daar is onze politieke hoofdpijn maar een peuterspelletje bij vergeleken.”
“Maar geef me liever dit peuterspelletje, dan dat griezelig politiek geharrewar tussen tientallen miljoenen mensen.”
“Gelijk heb je, daar drinken we op. Proost.”

Rappa

Wednesday 11 December
Tuesday 10 December
Monday 09 December