Frankrijk wil euro-probleem samen met Suriname onderzoeken
08 May 2019, 08:28
foto
Ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk. (Foto: Ranu Abhelakh)


Frankrijk is bereid om samen met Suriname de mogelijkheden te onderzoeken hoe het euro-probleem aan te pakken. In juni komt er een missie van Service Économique, het regionale kantoor van het Franse ministerie van Financiën naar Paramaribo, zegt ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk in gesprek met Starnieuws. 

Naast de bespreking van de macro-economische situatie van Suriname, zal de missie binnen dit kader ook onderzoek doen naar de euro’s die het land vanuit Frans-Guyana binnenkrijgt en hoe hiermee om te gaan. “Het is ook in het belang van Frankrijk om na te gaan wat de herkomst is van de euro’s.” De missie komt op uitnodiging van de ambassadeur. Het bezoek is een follow-up van gesprekken tussen hem en governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) over het onderwerp. Er zullen werkontmoetingen zijn met onder meer het ministerie van Financiën en CBvS, zegt Joly.

Frankrijk wil samen met Suriname naar het probleem kijken, omdat het naast een bilaterale ook een economische relatie met Suriname heeft, beargumenteert de diplomaat. “Als we de juiste manier vinden om de regels in acht te nemen, doelen van eerlijke handel handhaven, strijd aangaan tegen witwassen, etc… waarom niet?” 

Problemen € 19,5 miljoen vooraf aanpakken
Mocht het zover komen dat Frankrijk de euro-exporten van Suriname via zijn land laten lopen, dan zal het ook de internationale eisen hanteren die gelden bij geldtransporten. Joly: “De problemen die zich vorig jaar hebben voorgedaan met de export van 19,5 miljoen euro, moeten wij tevoren proberen aan te pakken.” Frankrijk gaat ook de strijd aan tegen witwassen van illegaal verkregen gelden, benadrukt hij. “De informatie die wij zullen opvragen zal niet veel verschillen van wat Nederland vraagt.” 

Joly zegt het onderwerp ook te hebben besproken met zijn collega op de Nederlandse ambassade in Paramaribo. “We hebben informatie gedeeld en kijken naar de oplossingen. En daarom zeg ik dat onze vragen/eisen niet anders zullen zijn dan die wat Nederland stelt. We zijn allen deel van de Europese Unie.” De kwestie is ook aangehaald tijdens de Artikel 8 politieke dialoog tussen Suriname en de Europese Unie, afgelopen maand, bevestigt hij. 

Geen bankrelatie
Verschillende personen haalden de afgelopen weken aan dat Suriname de euro onder meer binnenkrijgt vanuit Frans-Guyana. De Franse diplomaat merkt op dat er geen link, bankrelatie bestaat tussen banken in Suriname en Frans-Guyana.” Hij kan zich indenken dat Suriname geïnteresseerd is om oplossingen te vinden hoe de binnengekomen gelden weer terug te sturen. “We moeten dit onderzoeken en met de Surinaamse monetaire autoriteiten nagaan wat mogelijk is.”

Maandelijks € 1 miljoen overmaking
Volgens Joly zijn er geen exacte cijfers hoeveel Fransen jaarlijks een bezoek brengen aan Suriname en hoeveel zij per dag uitgeven. Naast deze veelal cash uitgaven van hen, krijgt Suriname ook op andere manier euro’s binnen vanuit dit oostelijke buurland. De ambassadeur zegt van een Surinaamse bankier te hebben vernomen dat zijn bank maandelijks gemiddeld 1 miljoen euro aan overmakingen binnenkrijgt vanuit Frans-Guyana. 

Het gaat om bijvoorbeeld overmakingen van kinderbijslag, sociale uitkeringen van gezinsleden, steun aan familie of betalingen op het gebied van toerisme. “Voor mij is dit een indicatie van hoeveel euro’s uit Frans-Guyana komen. En voor de Centrale Bank van Suriname een probleem wat zij met de euro’s doen.”

Euroberg groeiende
De euroberg is maar groeiende in Suriname. “Als je de euro’s niet kan verzenden, dan creëer je hier een enorme stapel aan euro’s. Wat moeten wij ermee?”, stelde Van Trikt op een CBvS-persconferentie vorige maand. De Europese munt komt onze oostelijke grens binnen vanuit buurland Frans-Guyana. “Wanneer de Franse ambassadeur mij komt vertellen dat er 15 miljoen euro elke dag met Air France rechtstreeks komt richting Frans-Guyana en dat je dat kunt aansluiten met 85.000 toeristen (...) en dat we Franse bewoners hebben aan de rand van Suriname, die inkopen komen doen in euro’s”, hield hij de pers voor.

De Vereniging van Economisten in Suriname lanceerde vorige week hun voorstel ‘Breng dollars naar Suriname,’ als kortetermijnoplossing. Reizigers uit Nederland en Frans-Guyana moeten gestimuleerd worden om dollars in plaats van euro’s te spenderen in Suriname. "In de piekmaanden praten we al gauw over minstens 10 miljoen euro die per maand door bezoekers hier worden besteed”, meldde de VES in haar persbericht. 

Duizenden Franse reizigers
Starnieuws bekeek de cijfers van de Immigratiedienst van de Militaire Politie (MP). Hieruit blijkt dat 59.067 personen met de Franse nationaliteit Suriname zijn binnengekomen. Zij hebben gereisd tussen 1 december 2017 en 1 december 2018. De reizigers kwamen ons land binnen via een van de vier doorlaatposten of registreerden zich achteraf op het MP-hoofdkwartier. Voor dezelfde periode noteert de dienst 43.919 vertrekkende passagiers met de Franse nationaliteit. 
Opmerkelijk is dat 52.678 personen via Albina binnenkwamen en 37.727 het land via deze grenspost verlieten. Het is niet duidelijk van het werkelijk verblijf van de reizigers is (residerend in Suriname of herkomst land/ woonplaats, bijvoorbeeld Frankrijk, Frans-Guyana of Martinique. Een persoon kan ook meerdere keren hebben gereisd.

Witwas-verdenking
Sinds de aanhouding van de geldzending in april 2018, vinden er geen euro-exporten naar Nederland plaats. Volgens het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft de inbeslagname van 19,5 miljoen euro te maken heeft met een witwas-verdenking. Er loopt een onderzoek naar de herkomst van het geld. Al langer dan jaar kan de euro niet omgewisseld worden naar de Amerikaanse dollars voor US dollar-importen. Dit leidt tot een schaarste aan US dollars met als extra gevolg koersfluctuaties.

Service Économique, het regionale Franse kantoor van het ministerie van Financiën in Bogotá, Colombia, gaat onder andere over de macro-economische relaties met landen in de noordelijke regio van Zuid-Amerika. Hieronder vallen naast Colombia, Bolivia, Cuba, Ecuador, Guyana, Peru, Venezuela en Suriname. 
Advertenties