'Cash US-dollars' blijft nog een probleem; euro's stapelen op
Sinds april 2018 is in Nederland een geldzending van 19.5 miljoen euro in beslag genomen. De CBvS heeft donderdag een persconferentie gehouden waar is uitgelegd hoe men de inbeslagname gaat aanvechten. De CBvS en de handelsbanken gaan een bezwaarschrift indienen om te toetsten of de inbeslagname en het blijven vasthouden van het geld, rechtmatig is. Volgens het advocatenteam heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie geen gronden om het geld nog langer vast te houden. Het geld wordt volgens hen al een jaar onterecht vastgehouden.
De governor en de voorzitter van de Bankiersvereniging drukken de samenleving op het hart om over te stappen naar giraal geldverkeer, vooral als het gaat om Amerikaanse dollars .“Het is simpel, als ik aan jou dollars verschuldigd ben, maak ik dat over op jouw bankrekening,” illustreert Van Trikt. “Immers, daar is er meer dekking voor want giraal hebben we ruim voldoende. We moeten die sprong naar de toekomst maken.”
Sinds de inbeslagname kunnen er geen euro's geëxporteerd worden. Er kunnen ook geen dollars worden binnengebracht. “Dus wij exporteerden contante euro's naar het buitenland en importeerden grote hoeveelheden US-dollars om de economie draaiende te houden,” legt Frangie uit. “Sinds de aanhouding van de geldzending hebben er geen euro-exporten plaatsgevonden en ook geen US-dollar importen. Maar het aanbod van contante euro's en de vraag naar dollars bleef hetzelfde.” Er is een schaarste aan US-dollars waardoor er koersfluctuaties ontstaan. Banken zijn door de overmachtsituatie genoodzaakt om maatregelen te treffen om de schaarse dollars te kunnen verdelen onder de klanten, legt Frangie uit. Dit zorgt voor behoorlijk wat irritatie bij de klanten. Zij mogen maar een beperkt aantal dollars van hun eigen rekening lichten en dollars opkopen is haast onmogelijk, ook bij de cambio's.
Terwijl er een schaarste is aan US-dollar vindt er een opstapeling plaats van de euro, geven Frangie en Van Trikt aan. Suriname heeft een ‘cash’ cultuur. Vooral in de goud- en visserijsector worden zaken in US-dollars contanten afgehandeld, wordt er als voorbeeld aangehaald. Aan de ene kant is er een grote toestroom van euro's. Toeristen uit Frans-Guyana geven duizenden aan contanten uit in Suriname, zo ook de bezoekers uit Europa, leggen Frangie en Van Trikt uit. “Er is 99 procent bezetting van KLM en er komt nog een vlucht erbij,” merkt de governor op. “Ik hou m’n haren vast. De toeristen denken dat ze nog een keer naar Suriname kunnen komen, de winkeliers denken ‘business gaat goed.’ Dat is puur omdat alle vluchten vol zitten. En ik denk: nog meer euro's die ik niet kwijt kan.”
Er wordt ondertussen geprobeerd om de euro-exporten weer op gang te brengen. De schaarste aan dollars is zeer problematisch. De banken gaan totdat de situatie is genormaliseerd, de beperkende maatregelen handhaven, geeft Frangie aan. Maar het kan allemaal vlotter verlopen als men giraal zaken doet, benadrukt hij nogmaals. “Giraal is er absoluut geen probleem,” herhaalt Frangie. “Giraal overmaken vindt interbancair- via internationaal verkeer plaats. Er zijn beperkingen bij contante transacties maar de klanten kunnen ongelimiteerd giraal aan hun middelen komen.”
René Gompers
Gisteren
- God luistert niet
- ABOP houdt wrange smaak over aan ondersteuning coalitie
- Ori pleit voor nationaal instituut voor geschiedenis en cultuur
- PAHO: Sterfte niet-overdraagbare ziekten in de Amerika’s met 43% gestegen
- Directeur JusPol Sharma Lakhisaran overleden
- Alle 34 coalitieleden ondersteunen Simons en Rusland
- VN-rapport: Droogte is wereldwijd groeiende ramp
- Eerste Surinamer behaalt prestigieuze Registercontroller-titel aan AdeKUS
- Vijfde verdachte aangehouden op Zanderij in ripzaak Sunparklaan
- Benadering van het vraagstuk: Tijdelijke combinatie lid DNA en presidentschap!
- Advocaat Dubois: Handelingen Kromosoeto discutabel, maar niet strafbaar
- Een zonnige morgen met onweersbuien in de middag
- TotalEnergies: Baja-ontdekking geïntegreerd in GranMorgu-project
- SEOB waarschuwt voor druk op SRD en overheidsbegroting
- Column: Formateur: ja of nee?
- Brunswijk roept structuren bijeen na topoverleg
Eergisteren
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uitblijven
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Suriname
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig bestaan
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had recht op bescherming
- In Memoriam Patricia Etnel
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
- Regen en onweersbuien op 1 juli
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo