Ingezonden: Overlopers
Bouterse is de aantrekkingskracht van gelukzoekers en politiek labiele personen en is ook bekend om zijn verdeel- en heerspolitiek. Voorbeeld: na reshuffelen van zijn regeerteam gaat hij op zoek naar kader bij de oppositionele partijen. Het zou beter zijn om technocraten voor zijn regeerteam te zoeken die geen directe binding hebben met politieke partijen. Hiermee demonstreert hij het onvermogen van zijn kader. Het vervangen van hooggeplaatste ambtenaren kost de belastingbetaler kapitalen. Naar schatting zijn sinds 2010 minimaal 80 hoog geplaatsten vervangen. Ga van een minimaal van 15.000 SRD per ambtenaar uit, dan kost u dat als belastingbetaler SRD 1.200.000 p/maand en dat is p/jaar SRD 14.400.000. Maak zelf een rekensom vanaf 2010 dan weet u wat u dit alles heeft gekost.
Door aantrekkelijke financiële vooruitzichten en beloftes trappen de personen in om privé beter van te worden in de overstap naar NDP. Let wel, er is slechts enkelingen gelukt om zich staande te houden binnen de partij waar zij naar zijn overgelopen. Meestal worden ze na het vuile werk ingeblikt door de partij waar ze zijn toegetreden, of ze worden uit de partij gedumpt. Zij worden door beloftes met toeters binnengehaald maar later geruisloos de partij uitgeloodst. Dit is de strategie van Bouterse (NDP) en vooral vanaf 2010 heeft hij het volk (kiezers) vele beloftes gedaan. Eenmaal aan de regeermacht bleef hij doodstil tot de volgende verkiezing zich aandiende.
In 2015 heeft een grote deel van de kiezers zich laten misleiden. Voor 2020 is de NDP weer met dezelfde strategie bezig. Hopelijk dat het volk voor de aankomende verkiezing zijn verstand gebruikt om niet weer zich te laten misbruiken en zelf kiest voor de partij die hem aan het hart ligt en meer vertrouwen in heeft. De overlopers uit het verleden zijn het volk zeker nog vers in hun geheugen.
Het overlopen van George Hindori in 1975 en later het vertrek van Indra Djwalapersad en consorten uit de VHP heeft hen ook geen windeieren gelegd. Als zoethoudertje kreeg zij van NDP wel de post van parlementsvoorzitter. Het lot van de anderen overlopers uit het verleden is u ook bekend. Zij zijn met hun nieuw opgerichte partij alsook enkele bestaande partijen van de aardbodem verdwenen of zij bestaan nog wel maar zonder enig bestaansrecht. Wat straks de rol van Raymond Sapoen zal zijn, moet de tijd leren. Diepakkoemar Chitan is nu haast van de aardbol verdwenen. In deze zittingsperiode zijn van hem amper acties te noemen.
Op dit moment kan gezegd worden dat alleen de VHP, NDP, NPS, PL, ABOP een rol van betekenis in de politiek spelen. BEP, DOE en PALU bezetten samen 4 parlementszetel. De rest heeft alleen voor de vorm deelgenomen aan de verkiezing 2015. Het volk moet niet schrikken als straks blijkt dat ontevreden leden weer een eigen partij oprichten omdat ze niet gekandideerd worden en of om andere reden de partij de rug toekeren. De chaos die dan ontstaat, zal niet meer te overzien zijn. Het is iedereen bekend dat alle politieke partijen in de zelfde kiezersvijver vissen. Zonde van die enkele honderden verloren stemmen waardoor al die kleine partijtjes geen rol hebben in de politiek.
Als ze toch een zetel bemachtigen, betekent het alleen dat ze voor de vorm gekozen zijn in DNA en in de zittingsperiode beloond gaan worden met royale inkomsten. Een rol van betekenis zullen ze niet vervullen.
In dit geval is de conclusie; hoewel Suriname een democratisch rechtsstaat is, er wettelijke basis wordt gecreëerd om:
- De kleine partijtjes te ontmoedigen deel te nemen aan de verkiezingen in de toekomst.
- Het verbieden van aangaan van pre electorale samenwerking vóór de verkiezing heeft voor en- nadelen. Echter dit moet dichtgetimmerd worden waar geen verschillende interpretatie gegeven kunnen worden. (Een wijzigingsvoorstel is intussen ingediend bij De Nationale Assemblee).
- Wettelijk verbod bij vertrek van een gekozen lid uit een partij om toe te treden tot de regering en af een ander partij, of namens hem iemand afvaardigen toe te treden tot de regering. Inleveren van zijn/haar zetel is hier een vereiste.
- De Terugroepwet moet strikt op de deserteurs toegepast worden. Voldoet de wet niet dan moet deze door het parlement aangepast worden. Handhaving van de wet is belangrijk en moet onvermijdelijk zijn.
Dit zijn enkele punten waar aandacht moet worden gegeven. Deze maatregelen vereenvoudigen de verkiezing en levert financiële voordelen op, bespaart de Verkiezingscommissie extra inzet en scheelt aan organisatiekosten bij de verkiezing.
Sewdat Soekhoe
Vandaag
-
10:45
Suriname en VS sluiten jungletraining succesvol af
-
08:47
Wie heeft de macht werkelijk in handen?
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie