Toestel Fly Jamaica maakt noodlanding in Guyana
09 Nov, 10:36
foto
Vlucht OJ256 van Fly Jamaica op de Cheddi Jagan International Airport na de noodlanding. (Foto: KaieteurNews)


Een lijnvliegtuig van Fly Jamaica heeft vanochtend vroeg een noodlanding gemaakt op de Cheddi Jagan International Airport in buurland Guyana. Zes personen zijn daarbij gewond geraakt, melden Guyanese autoriteiten. De gewonden zijn naar het Diamond Regional Hospital vervoerd.

"Ze zijn allemaal stabiel en ze worden behandeld", zei de minister van Openbare Infrastructuur, David Patterson. Hij voegde eraan toe dat alle passagiers aan boord zijn lichte verwondingen hebben opgelopen. "Geen meldingen van gebroken botten of zo," zei hij.

Nadat het toestel, een Boeing 757, vertrokken was van de Cheddi Jagan International Airport met al bestemming Canada, keerde het na enkele minuten terug vanwege technische problemen en kwam hard neer op de baan. Bij het landen kon het vliegtuig niet stoppen vanwege het falende remsysteem. Het taxiede op de verlengde landingsbaan en ging verder in een zandberg die strategisch op de meeste luchthavens is geplaatst. De crash dwong de tijdelijke sluiting van de luchthaven, maar tegen 07:00 uur was er een beperkte heropening van de luchthaven.

Patterson zei dat het ruim van de bagage intact is en dat de onderzoekers de leiding hebben genomen over de locatie. Er waren 118 volwassenen en twee kleuters aan boord evenals acht bemanningsleden bestaande uit zes Guyanezen en twee Jamaicanen. De passagiers waren een Amerikaan, 82 Canadezen, 35 Guyanezen, een Pakistaan en een Trinidadiaan.

De vlucht vertrok om 02:10 in de ochtend uit Guyana en om 02:21 minuten gaf de piloot aan dat "er een hydraulisch probleem was en vroeg hij om toestemming om terug te keren en dat deed hij", zei de minister.

Bij de landing om 02.53 uur werden de hulpdiensten geactiveerd en sindsdien heeft een onderzoeker van de Guyana Civil Aviation Authority de verantwoordelijkheid voor de crashsite op zich genomen. De minister van Openbare Infrastructuur zei dat de nationale transportveiligheidsraad van de Verenigde Staten op de hoogte is gebracht.

"We kunnen bevestigen dat Fly Jamaica vlucht OJ256 op weg naar Toronto is teruggekeerd naar Georgetown met een technisch probleem en een ongeval heeft gehad bij de landing. Op dit moment zijn volgens ons alle 118 passagiers en 8 bemanningsleden veilig. We bieden lokale hulp en zullen verdere informatie vrijgeven zodra deze beschikbaar is," zei de luchtvaartmaatschappij. De Cheddi Jagan International Airport is sindsdien heropend voor regulier verkeer.

Friday 22 March
Thursday 21 March
Wednesday 20 March