Trump ontslaat justitieminister Jeff Sessions
08 Nov, 03:13
foto
President Donald Trump heeft minister van Justitie, Jeff Sessions, de laan uitgestuurd. (Foto: AFP)


De Amerikaanse president, Donald Trump heeft de minister van Justitie, Jeff Sessions ontslagen. "We danken minister Jeff Sessions voor zijn diensten en wensen hem het beste!" tweette Trump op woensdag.

De president had herhaaldelijk kritiek geuit op zijn hoogste ambtenaar van de wetshandhaving, nadat hij zichzelf van het onderzoek in Rusland dat het Witte Huis achtervolgt, had weerhouden. Trump zei dat Sessions tijdelijk zal worden vervangen door zijn stafchef, Matthew Whitaker, die kritiek heeft geuit op het onderzoek van Rusland.

In een ontslagbrief maakte Sessions - een voormalige senator van Alabama die eerder een aanhanger was van Trump - duidelijk dat de beslissing om te gaan niet de zijne was. "Geachte mijnheer de president, op uw verzoek dien ik mijn ontslag in", schreef hij in een niet-gedateerde brief.

"Het belangrijkste is dat ik in mijn tijd als procureur-generaal de rechtsstaat heb hersteld en gehandhaafd", voegde Sessions eraan toe, terwijl hij de Republikeinse president bedankte.

Volgens een functionaris van het Witte Huis, belde stafchef John Kelly, Sessions op woensdag voordat Trump een persconferentie hield om de tussentijdse verkiezingsresultaten te bespreken. Trump heeft herhaaldelijk zijn belangrijkste wetshandhavingsfunctionaris bekritiseerd, sinds Sessions in maart 2017 uit het onderzoek van Rusland stapte.

Speciale adviseur Robert Mueller jaagt op bewijs van mogelijke samenzwering tussen de presidentiële campagne van Trump en Moskou. Het uitgebreid onderzoek - onder toezicht van het ministerie van Justitie - heeft geresulteerd in een reeks strafrechtelijke aanklachten tegen verschillende Trump-medewerkers.

In juli 2017 zei Trump tegen de New York Times: "Sessions had zichzelf nooit moeten terugtrekken en als hij zichzelf zou terugtrekken, had hij mij dat moeten vertellen voordat hij de baan aannam en dan zou ik iemand anders hebben gekozen."

Sessions trok zich vrijwillig uit het onderzoek terug nadat de Democraten hem ervan beschuldigden dat hij tijdens zijn Senaats-confirmatiehoorzitting geen contacten met de Russische ambassadeur had aangegeven. De procureur-generaal zei later dat hij die bijeenkomsten was vergeten, wat gebeurde tijdens de verkiezingscampagne van Trump. De Amerikaanse president heeft Sessions op verschillende momenten gekleineerd als "zeer zwak" en "schandalig".

Reactie
Democraten hebben woedend gereageerd op het ontslag van de justitieminister, waarbij de Democratische Nationale Commissie opmerkt dat de vervanger de vereiste goedkeuring van de Amerikaanse Senaat niet heeft. De partijleider in de Senaat, Chuck Schumer, tweette: "Het is duidelijk dat de president iets te verbergen heeft."

"Gezien zijn eerdere opmerkingen om beperkingen op te leggen aan het Mueller-onderzoek en de fondsen daartoe stop te zetten, zou Whitaker zich gedurende zijn tijd als waarnemend procureur-generaal, van zijn toezicht moeten ontdoen."

Conservatieve auteur Ann Coulter prees de 'Christus-achtige Jeff Sessions' omdat hij 'het enige lid van de Trump-regering is dat iets doet aan immigratie'. Ze riep Trump op om Sessions te benoemen om leiding te geven aan het ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

De Republikeinse senator Lindsey Graham zei dat hij uitkijkt naar "samenwerken met president Trump om een bevestigde, waardige opvolger te vinden, zodat we een nieuw hoofdstuk kunnen beginnen bij het ministerie van Justitie". Graham, uit South Carolina, had vorig jaar gezegd dat hij heel boos zou zijn als Sessions ooit werd ontslagen. De senator was eerder getipt als een vervanging voor Sessions, maar hij leek zich woensdag buiten beschouwing te laten, wat suggereert dat hij in de Senaat zou blijven.

De Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zei: "Het is onmogelijk om het ontslag van minister Sessions te zien als iets anders dan een andere flagrante poging van president Trump om het onderzoek van speciale aanklager Mueller te ondermijnen en te beëindigen."