De aankomende Duitse bondskanselier Friedrich Merz reageert op zijn verkiezing tot bondskanselier door het parlement in de tweede stemronde in de Duitse Bondsdag, Berlijn, Duitsland. (Foto: Reuters)
De Duitse CDU-leider Friedrich Merz is dinsdag in de tweede stemronde door het parlement verkozen tot bondskanselier. Daarmee komt er een einde aan maanden van politieke onzekerheid in Duitsland. Zijn verkiezing volgt op een historische nederlaag bij de eerste stemronde, waarmee zijn coalitieregering direct met een valse start begint.

Merz (69), die bij de federale verkiezingen in februari als winnaar uit de bus kwam en een coalitie sloot met de sociaaldemocratische SPD, kreeg 325 stemmen—negen meer dan de vereiste absolute meerderheid. In de eerste ronde bleef hij nog steken op 310 stemmen, een opvallend lage score die wijst op verdeeldheid binnen de coalitie.

Na zijn verkiezing begaf Merz zich naar president Frank-Walter Steinmeier in het Bellevuepaleis voor zijn officiële voordracht. Later op de dag zal hij in het parlement worden beëdigd als de tiende bondskanselier sinds de Tweede Wereldoorlog.

Merz krijgt de leiding over een land dat kampt met interne verdeeldheid, internationale spanningen en economische uitdagingen. De val van de regering-Scholz in november vorig jaar liet een machtsvacuüm achter, precies op het moment dat Duitsland als grootste economie van Europa leiderschap moet tonen in een wereld vol onzekerheden.

De druk op Merz is groot. De mondiale handelsoorlog, aangewakkerd door Amerikaanse importheffingen, dreigt Duitsland in een derde recessiejaar te storten. Tegelijkertijd stelt Donald Trumps afnemende steun voor NAVO Europa voor een veiligheidsvraagstuk, waarop Merz al hintte dat Duitsland en Europa hun eigen defensiecapaciteit moeten versterken.

De coalitie van CDU en SPD wil economische groei aanjagen met belastingverlagingen en steun aan Oekraïne. Ook worden hogere defensie-uitgaven beloofd. Maar de zwakke start roept twijfels op over de stabiliteit van het kabinet.

"De coalitie is niet verenigd, wat het vermogen om beleid te voeren ondermijnt," waarschuwt Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg. De mislukte eerste stemming wordt door velen gezien als een blamage voor Merz, die nog nooit eerder een regeringsfunctie bekleedde.

Peilingen tonen aan dat het vertrouwen in de traditionele partijen verder daalt, terwijl de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) aan steun wint. Analisten vrezen dat de verdeeldheid binnen de coalitie tot langdurige spanningen zal leiden.