Column: Waarom zijn politici niet meer op hun woord te geloven
Neem het recente geval van VHP-Assembleelid Reshma Mangre, benoemd tot onderdirecteur bij NV Havenbeheer. Een goedbetaalde functie, toegekend aan een zittende parlementariër – een benoeming die haaks staat op het principe van goed bestuur. Het is pure regelarij. Ministers zoals Krishna Mathoera zouden zich in de regeringsvergadering tegen deze benoeming hebben uitgesproken. Maar dat roept een fundamentele vraag op: is dat genoeg?
Mathoera presenteert zich als iemand die staat voor 'gewoon eerlijk'. Dat klinkt integer. Maar hoe geloofwaardig is dat als je zwijgt op het moment dat eerlijkheid pijnlijk wordt? Waarom geen openlijke stellingname tegen het handelen van president Chan Santokhi, wanneer die handelt in strijd met de waarden die je zelf zegt te vertegenwoordigen?
Is het dan vreemd dat burgers denken dat het allemaal toneel is? Dat het eerder lijkt op een strategisch onderonsje in de aanloop naar het presidentschap dan op een principiële strijd tegen een oud systeem? Zeker als er duidelijke signalen zijn dat er een interne machtsstrijd gaande is. Maar zolang de openlijke confrontatie uitblijft, blijft de indruk hangen van een een-tweetje – om de kiezer te misleiden.
Wie écht breekt met de oude politiek, doet dat niet alleen met woorden, maar ook met daden. En zeker niet alleen binnen de veilige muren van de regeringsraad of de voorzitterskamer. Principes krijgen pas betekenis wanneer ze zichtbaar en consequent worden verdedigd – zelfs als dat politieke risico’s met zich meebrengt. In Suriname hebben we te vaak gezien dat zogenaamde 'nieuw leiderschap' verdacht veel lijkt op het oude. Waar zijn de publieke verklaringen? Waar is de integriteitscommissie die onafhankelijk optreedt? Waar is het morele kompas dat zegt: "Hier trek ik de grens"?
Zolang kritiek binnenskamers blijft en zonder gevolgen blijft, blijft ook het systeem van vriendjespolitiek ongestoord intact. Dan verandert er niets. En dan blijft het voor burgers lijken alsof de belofte van vernieuwing vooral een slogan was, bedoeld om stemmen te winnen, niet om het systeem echt te hervormen.
Hetzelfde geldt voor NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Tijdens haar tienjarige voorzitterschap van De Nationale Assemblee heeft zij veel laten passeren. Nu zegt ze corruptie hard te zullen bestrijden, ook in eigen kring. Maar van een echte schoonmaak is geen sprake. Ook hier blijven de daden achter bij de woorden.
Straks, op 25 mei, gaat het volk opnieuw naar de stembus. Hoe moet je politici beoordelen die niet meer op hun woord geloofd worden? Misschien niet op wat ze zeggen – maar op wat ze stilzwijgend laten gebeuren. Want uiteindelijk geldt: wie zwijgt, stemt toe.
Nita Ramcharan
Vandaag
Gisteren
- CHS: Transparante verkiezingen vergen strikte voorbereiding
- Felle brand verwoest woning aan Mijnhooplaan
- Onzekerheid stuwt goudprijs omhoog
- Misiekaba vraagt aandacht minister OW voor enorme waterplas
- Olieprijzen dalen na productieverhoging OPEC+
- Oppositie eist stopzetting ‘uitverkoop’ overheidsbezit vlak vóór verkiezingen
- Twee verdachten gearresteerd voor steekverwonding 16-jarige
- Mangre geaccommodeerd als onderdirecteur bij NV Havenbeheer
- VES economisch verkiezingsdebat nu in twee delen
- De kracht van stemmen bij voorkeur
- Ook vandaag bewolkt met kans op een regenbui
- Ontvoering in Peru eist 13 levens in goudmijn
- Macro-economische stabiliteit is het fundament voor groei en armoedebestrijding
- Simons: Corruptie in Suriname nog nooit zo erg als nu
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 870
- Bromfietser op slag dood bij aanrijding in Sabaku-project
- Doorrijdende fietser overlijdt na aanrijding
- Mediation en NBW
- OBBS stelt ultimatum: staking schoolvervoer dreigt op 8 mei
- Brazilië: Oud-president Bolsonaro uit het ziekenhuis
- VSB dringt aan op versterking instituties bij invoering Nieuw BW
- Herinneringen aan Jules Albert Wijdenbosch
- Bee: Parmessar geeft verkeerd beeld van gemaakte afspraken
- Sheinbaum: 'Nee president Trump, ons grondgebied is onschendbaar...'
- De industrialisatiepolitiek van SU (2)
- Bewolkte ochtend met kans op onweersbuien
- Tiener steekt stiefvader neer na mishandeling van moeder
- NPS-voorzitter hekelt verdraaiing van feiten richting verkiezingen
- Inbraak bij CBB: Twee bewakers aangehouden, daders voortvluchtig
- Oppositie: Regering bang om met de billen bloot te moeten