Jogi vraagt opheldering over aantasten monument
20 May, 08:27
foto
Assembleelid Mahinder Jogi


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) is niet te spreken over dat de districtscommissaris van Saramacca veranderingen aangebracht heeft aan het monument ter herdenking van honderd jaar Hindostaanse immigratie. De boot op de sokkel is verwijderd en de fontein rondom is dichtgemetseld en betegeld. "Door deze wijziging is het monument in haar oorspronkelijke 'gedaante' geheel gewijzigd", schrijft de volksvertegenwoordiger in een brief aan president Desi Bouterse.

Jogi brengt onder de aandacht van de president dat monumenten bij resolutie worden vastgesteld en geplaatst. Ook de gedaante en het doel worden beschreven. Het Assembleelid wil weten of er een nieuwe resolutie is geslagen, waarbij de naam van het monument is gewijzigd. "Het is u bekend dat monumenten de intellectuele eigendom blijven van de ontwerpers en het aan eenieder verboden is inbreuk te plegen op dat recht zonder hun toestemming," stelt Jogi.

Het monument staat al 45 jaar tussen de Saramacca- en Bajnath Pandayweg op het Monumentenplein. Het monument functioneert als identificatie bij culturele festiviteiten waaronder Divali, waarbij er offers worden gebracht middels een ceremonie volgens de Hindoe-traditie. Jogi benadrukt in de brief aan de president dat het monument in de oorspronkelijke vorm niet alleen een verfraaiing is van het plein, maar ook een emotionele waarde heeft voor de nakomelingen van de immigranten. Door de wijziging van het monument wordt de herdenking in 1973 teniet gedaan en ook het eerbetoon aan de immigranten en hun nakomelingen, stelt de politicus.

"Ik deel u in mijn hoedanigheid als vertegenwoordiger van Saramacca in De Nationale Assemblee, dat hiertegen ernstig wordt geprotesteerd," schrijft Jogi aan Bouterse. Hij wil dat de president instructies geeft opdat het monument teruggebracht wordt in zijn oorspronkelijke gedaante. Aan eenieder moet verboden worden om monumenten, waar die ook staan in het land, op deze barbaarse wijze te wijzigen, betoogt het Assembleelid.