Cuba rouwt om 110 doden vliegramp
20 May, 00:52
foto
Eén van de twee zwarte dozen van de gecrashte Boeing 737 van vrijdag is in goede staat gevonden. (Beeld: Reuters)


Cubaanse functionarissen zeggen dat ze één van de twee zwarte dozen van het vliegtuig dat vrijdag vlak bij de luchthaven van Havana neerstortte in “goede staat” hebben gevonden. Het officiële dodental van de ramp is bijgesteld naar 110, onder wie elf buitenlanders. Er zijn twee dagen van nationale rouw afgekondigd.

De Cubaanse Transportminister, Adel Yzquierdo, hoopt dat de tweede vluchtrecorder snel wordt gevonden. Drie vrouwen hebben de crash overleefd, maar zouden zich in een kritieke toestand bevinden met ernstige brandwonden.

Het incident is de ergste luchtramp van Cuba in decennia. Zaterdag zijn twee dagen van nationale rouw begonnen. Ambtenaren zeggen dat onderzoekers het wrak van het vliegtuig uitkammen. Het toestel, een bijna 40 jaar oude Boeing 737, is neergestort op een veld ongeveer 20 kilometer ten zuiden van de Cubaanse hoofdstad. De zwarte doos die al is geborgen, bevat belangrijke vluchtgegevens en informatie over wat er met het vliegtuig is gebeurd.

Yzquierdo vertelde journalisten dat 99 Cubanen, zes Mexicaanse bemanningsleden, twee toeristen uit Argentinië, één uit Mexico en twee passagiers uit de Westelijke Sahara onder de 110 doden zijn. Het Argentijnse echtpaar is door zijn regering geïdentificeerd als Dora Beatriz Cifuentes en Oscar Hugo Almaras, beide in de zestig. De familieleden van verschillende slachtoffers zijn naar Havana gereisd om de overledenen te helpen identificeren.

Degenen die afkomstig zijn uit Holguín - de bestemming van het vliegtuig - en andere oostelijke delen van Cuba maakten de 700 km lange reis met bussen, geëscorteerd door de Nationale Revolutionaire Politie, meldde het persbureau EFE. President Miguel Diaz-Canel heeft het mortuarium bezocht waar de slachtoffers worden geïdentificeerd. De Cubaanse autoriteiten zijn niet van plan om de volledige lijst van de doden vrij te geven totdat de families van alle slachtoffers zijn geïnformeerd.

De Boeing 737-201 stortte vrijdag om 12:08 uur lokale tijd neer kort nadat het was opgestegen in Havana voor een binnenlandse vlucht naar Holguín. Het is te vroeg om te zeggen wat de oorzaak van de crash was, maar ooggetuigen op de grond vertelden dat het toestel in vlammen barstte voordat hij crashte in een veld dicht bij een bosrijke omgeving nabij de luchthaven. Het Mexicaanse ministerie van Transport zei op zijn website dat "tijdens het opstijgen (het vliegtuig) blijkbaar een probleem kreeg en naar de grond dook".

Boeing zei dat het klaar was om een technisch team naar Cuba te sturen, "zoals toegestaan onder Amerikaanse wetgeving en op aanwijzing van de Amerikaanse National Transportation Safety Board en de Cubaanse autoriteiten". Een Amerikaans handelsembargo is al vele decennia van kracht tegen Cuba.