Hevigste koudegolf in decennia treft Chileense hoofdstad
16 May, 07:08
foto
Een drone-weergave toont de heuvel van San Cristobal tijdens een seizoen met lage temperaturen in Santiago, Chili. (Foto: Reuters)


Chilenen bundelen hun kleren en houden koppen hete koffie vast nu het land wordt geconfronteerd met de meest intense koudegolf in bijna 70 jaar, waardoor het winterweer midden in de herfst wordt.

"Sinds 1950, dat wil zeggen in de afgelopen 74 jaar, hebben we niet zo'n intense koudegolf gehad als de huidige in mei", vertelde klimatoloog aan de Universiteit van Santiago, Raul Cordero, aan Reuters. "We hebben dus te maken met de langste koudegolf die ooit in de hoofdstad is gemeten, in ieder geval sinds 1950 voor de herfst.”

Voor donderdag, vandaag, verwachtte het meteorologisch bureau een minimumtemperatuur van 1 graad Celsius in het centrale gebied rond Santiago.

De verandering was abrupt: binnen enkele dagen nadat de zomerse hitte was geëindigd, hadden de bergen in de buurt van de hoofdstad besneeuwde toppen.

"Vroeger was mei een zeer herfstachtige maand en nu gaan we van extreme hitte naar extreme kou", zegt studente Francisca Vergara.

De Chileense regering heeft ook een 'code blauw' afgekondigd in zes regio’s in Midden- en Zuid-Centraal Chili om mensen die op straat leven, te helpen omgaan met de extreme kou.

Cordero zei ook dat koude poolmassa's die botsen, tropische warme stormen kunnen veroorzaken, zoals de recente in Brazilië, waar zware regenval en overstromingen bijna 150 doden hebben geëist.

Afgezien van klimaatverandering en weersgebeurtenissen zoals El Niño en La Niña, zei Cordero dat pech heeft bijgedragen aan de extreme weersomstandigheden. "Deze massa's hadden een paar honderd kilometer verder naar het noorden of een paar honderd kilometer verder naar het zuiden, kunnen worden gevonden en de gevolgen zouden anders zijn geweest."
Advertenties