Brazilië: Weken voordat overstromingen zijn verdwenen
16 May, 11:04
foto
Gestrande dieren worden gezien op een dak in het ondergelopen vissersdorpje Paqueta in Canoas, staat Rio Grande do Sul, Brazilië (Foto: Reuters)


De zuidelijkste hoofdstad van Brazilië, kan de komende weken te maken krijgen met ernstige overstromingen, waarschuwen experts. Dit zal de strijd van een half miljoen mensen die gedwongen zijn hun ondergelopen huizen te verlaten, verergeren.

In delen van de deelstaat Rio Grande do Sul is deze maand tot nu toe meer dan 630 mm regen gevallen, meldde de nationale weerdienst INMET – meer dan de gemiddelde neerslag in Londen in een jaar.

Het water van het Guaibameer, dat buiten zijn oevers trad en de hoofdstad Porto Alegre onder water zette, is deze week weer gestegen tot 5,22 meter, ruim boven het overstromingsniveau van 3,0 meter en dicht bij het record van vorige week van 5,33 meter. .

Meteorologen en ingenieurs van de Federale Universiteit van Rio Grande do Sul (UFRGS) zeiden dat de waterstanden zich zouden kunnen stabiliseren of blijven stijgen als het weer regent. Op basis van historische vergelijkingen zeiden ze dat het een maand kan duren, voordat het water zich onder het overstromingsniveau terugtrekt.

De overstromingen hebben tientallen steden in het binnenland van Porto Alegre verwoest, waar de binnenstad nog steeds onder water staat. In de hele deelstaat bedroeg het dodental 149, terwijl er nog steeds 108 vermist werden.

Ongeveer 250.000 huishoudens zitten nog steeds zonder stroom en meer dan 136.000 mensen hebben geen toegang meer tot water, aldus staatsfunctionarissen.

Woensdag kondigde president Luiz Inacio Lula da Silva aan dat de federale regering 5.100 reais ($992) zal uitdelen aan zo'n 240.000 gezinnen die hun huis of meubilair hebben verloren door de historische overstromingen. Volgens schattingen van de overheid zou de maatregel zo'n 1,2 miljard reais kosten.

In Sao Leopoldo, een van de steden die getroffen zijn door de overstromingen, zei Lula ook dat zijn regering de uitbetaling van een aantal sociale uitkeringen aan de staatsburgers zal vervroegen, terwijl ze van plan is huizen uit de particuliere sector te kopen om aan ontheemden te geven.

Een eerste voorspelling van het UFRGS Institute of Hydraulic Research (IP) suggereerde dat het 35 dagen zou kunnen duren voordat het water terugkeerde naar een normaal niveau, gebaseerd op de vorige ergste overstroming in 1941, toen het 4,76 meter bereikte. De zijrivieren stroomopwaarts zullen naar verwachting vóór die tijd normaliseren.

Het Guaibameer zou binnen enkele weken of zelfs midden juni langzaam moeten terugkeren tot onder het overstromingsniveau, zei IPH-professor Rodrigo Paiva, maar hij voegde eraan toe dat dit zal afhangen van het komende weer. "Dat kan worden uitgesteld als het meer regent. In 1941 hadden we niet het herstel dat we nu hebben", zegt IPH-hydroloog Fernando Fan.

Hernieuwde regenval van de afgelopen dagen leidde tot een nieuwe stijging van het waterpeil in Guaiba, waardoor de autoriteiten de bewoners waarschuwden niet terug te keren naar risicogebieden.

Aan de kant van de weg waar ze hoge grond zochten buiten het overstroomde vissersdorpje Paquetá, 25 km ten noorden van Porto Alegre, houden dorpelingen het waterpeil nauwlettend in de gaten.

Op 1 mei overstroomde na twee dagen hevige regen, een gebroken dijk het gebied buiten Porto Alegre, waar dinsdag alleen de daken van het dorp te zien zijn.

"We wachten tot het daalt. We waren blij dat het daalde, maar nu begint het weer te stijgen. Het zal minstens twee maanden duren", zei Cristiano Pastoriza. "We konden alleen vertrekken met de kleding die we droegen en onze documenten", vertelde de 58-jarige visser aan Reuters.

Moacir Lopes zei dat de vis pas zal terugkeren als de rivier weer zijn normale loop heeft.
"Het zal lang duren voordat de vis terugkomt, twee of drie maanden. Al dit slechte water moet worden afgevoerd. Als het nieuwe water komt, zullen de vissen terugkomen", zei hij.

De vissers gebruikten hun boten om bewoners van het zwaar overstroomde naburige dorp Canoas te redden. "Toen ik mensen op de daken zag, kleine kinderen, huilde ik, het brak mijn hart", zei hij.
Advertenties