Colombia: Ex-Farc-rebellen falen in eerste verkiezingen
12 Mar, 11:19
foto
De partij van ex-president Álvaro Uribe heeft de meeste stemmen behaald, terwijl Iván Duque (r) zijn kandidaatstelling voor de presidentsverkiezingen heeft veiliggesteld. (Foto: AFP)


De conservatieve partijen in Colombia hebben de leiding genomen bij de verkiezingen in het land. Anders is het gesteld met de voormalige Farc-rebellen die zondag voor het eerst als politieke partij naar de stembus zijn gegaan.

Met meer dan 90% van de stemmen heeft de Democratische Centrumpartij van ex-president Álvaro Uribe de meeste zetels gewonnen. De Farc heeft in lijn met de verwachtingen, slecht gepresteerd, maar is door het vredesakkoord van 2016 verzekerd van enkele zetels. Zij kregen slechts 0,4% van het totale aantal stemmen - maar ze krijgt elk vijf zetels in de twee kamers van het parlement. De definitieve officiële resultaten worden later vandaag verwacht.

De stembusgang is ook ongewoon vredig verlopen in vergelijking met voorgaande jaren, toen het soms werd geteisterd door geweld. De rechtse partijen hebben het best gepresteerd, maar slaagden er niet in een overgrote meerderheid te behalen.
Het Democratische Centrum ontpopte zich als de grootste partij, met 19 zetels in de senaat van het land, en nog eens 33 in het Lagerhuis van afgevaardigden. Maar de resultaten waren verdeeld, en geen enkele partij haalde meer dan 16% van de totale stemmen.

De drie grootste rechtse of conservatieve partijen hebben samen 50 van de 102 zetels van de senaat gewonnen. Maar de sterke prestatie van de partij van Uribe - die fel gekant was tegen de voorwaarden in de vredesovereenkomst - is indicatief voor de verdeelde opvattingen in het land.

De Farc-rebellen stonden al meer dan 50 jaar in openlijke conflicten met de Colombiaanse regering. Ze waren betrokken bij een guerrillaoorlog waarbij meer dan 220.000 mensen om het leven kwamen. Veel Colombianen vonden dat de voormalige rebellen verantwoordelijk hadden moeten worden gehouden voor misdaden, in plaats van politieke invloed te krijgen.

Ook op zondag selecteerden Colombianen kandidaten voor de presidentsverkiezingen en verkozen zij diegenen die zullen strijden om de architect van het vredesproces te vervangen, president Juan Manuel Santos. Iván Duque is geselecteerd voor de rechtse coalitie, terwijl Gustavo Petro de nominatie voor links won.

Het paar zal bij een eerste verkiezingsronde eind mei tegenover elkaar staan, naast een aantal andere kandidaten. De winnaar zal in juni worden gekozen. De termijn van president Santos loopt in augustus af. Hij ontving in 2016 de Nobelprijs voor de vrede voor zijn inspanningen voor het vredesakkoord.