Economisch topadviseur van Trump neemt ontslag
07 Mar, 12:12
foto
Gary Cohn (m)was directeur van de Nationale Economische Raad onder president Donald. (Foto: AFP)


Het wordt steeds eenzamer rondom de Amerikaanse president, Donald Trump. Zijn economisch topadviseur Gary Cohn neemt ontslag. Hij is de laatste in een serie van spraakmakende ontslagen van het team van president Trump.

De speculaties zijn dat Cohn, een voorstander van vrijhandel, boos is over de plannen van Trump om invoerrechten op te leggen voor aluminium en staal. In een verklaring van het Witte Huis zei Cohn dat het "een eer was om mijn land te dienen". De 57-jarige ex-president van de Goldman Sachs-bank had Trump eind vorig jaar geholpen zijn ingrijpende belastinghervormingen door te voeren.

Cohn was niet specifiek over de redenen en zei in een verklaring dat het "een eer was om mijn land te dienen en een economisch groeiprogramma uit te stippelen ten bate van het Amerikaanse volk, in het bijzonder het doorvoeren van de historische belastinghervorming".

Zodra die missie was bereikt, hebben een aantal verschillen mogelijk geleid tot het vertrek, inclusief de mogelijk opdoemende handelsoorlog en zijn verschillen in die kwestie met handelsadviseur Peter Navarro en minister van handel Wilbur Ross. Cohn zou naar verluidt een ontmoeting hebben gearrangeerd tussen Trump en zakenlieden die zich verzetten tegen het besluit van de tarieven. Maar Trump trok zich terug uit die vergadering en vroeg Cohn naar verluidt in het Oval Office om de tarieven publiekelijk te steunen. Maar Cohn gaf geen antwoord, zeiden bronnen tegen Bloomberg.

In augustus vorig jaar had Cohn ook kritiek geuit op Trump over zijn reactie op een extreemrechtse demonstratie in Charlottesville, Virginia, waarbij hij zei dat de regering "beter kan en moet doen". Hij zou na het evenement een ontslagbrief hebben opgesteld. Een ambtenaar van het Witte Huis zei dat Cohn “al een aantal weken met de president had besproken dat het bijna tijd werd voor hem om uit te wijken." De exacte vertrekdatum moet nog worden vastgesteld.

In een verklaring zei Trump: "Gary ... heeft uitstekend werk geleverd door onze agenda te sturen, historische belastingverlagingen en -hervormingen te realiseren en de Amerikaanse economie opnieuw te ontketenen. Hij is een zeldzaam talent en ik bedank hem voor zijn toegewijde dienst aan het Amerikaanse volk."

Analisten wezen op het aftreden van Cohn, een voorstander van de vrije markt, als één van de redenen van een daling van het aantal aandelen in Azië op woensdag. De Nikkei sloot 0,77% lager en de Hang Seng 1,03%. Rick Meckler van LibertyView Capital Management vertelde Reuters dat Cohn "zeer geloofwaardig" was en dat de ontslagaankondiging "op korte termijn zeker neerwaartse druk veroorzaakt".

De dollar zette zijn teruggang ten opzichte van de yen voort, van 113 aan het begin van het jaar naar 105,6 op woensdag. Europese aandelen werden ook lager geopend, de FTSE 100 en pan-Europa STOXX 600 daalden ongeveer 0,5% na opening.

Trump tweette dat hij de vervanger van Cohn "snel" zou kiezen. "Veel mensen willen de functie – ik zal verstandig kiezen!" hij voegde eraan toe. Mogelijke kandidaten die door Amerikaanse media worden genoemd, zijn Peter Navarro en Larry Kudlow, een conservatieve commentator en een campagneadviseur van 2016.

President Trump tweette dat er geen chaos was in het Witte Huis, maar dat “er nog steeds ... sommige mensen zijn die ik wil vervangen'.

Vorige week heeft de Amerikaanse president aangekondigd dat hij hoge tarieven zal opleggen voor de invoer van staal en aluminium, respectievelijk 25% en 10%. Hij moet de documenten daartoe nog ondertekenen. Hij heeft regelmatig betoogd dat andere landen al decennia lang "misbruik maken" van de VS voor de handel.

Handelspartners reageerden boos. De Europese Unie, die zegt dat de staal- en aluminiumtarieven haar € 2,8 miljard (US$ 3,48 miljard) per jaar zouden kunnen kosten, heeft nu een hitlijst van vergeldingsrechten van US$ 3,5 miljard opgesteld. Deze omvatten hogere invoerrechten op bourbon, pindakaas, veenbessen, sinaasappelsap, staal en industriële producten, verklaarde EU-handelscommissaris Cecilia Malmstrom.

Er wordt nu gevreesd voor een wereldwijde handelsoorlog. Trump zei dinsdag: "Als we achter zijn op elk land, zijn handelsoorlogen niet zo slecht." Maar er is onrust over zijn voorstellen, zelfs onder leden van de Republikeinse partij van de Trump.

Senaatsvoorzitter Paul Ryan was één van degenen die Trump aanspoorde om een "slimmer" plan te bedenken dat "meer operatief en doelgerichter was" en dat de "onbedoelde gevolgen" van een handelsoorlog vermijdt.