Venezuela: Helikopterpiloot Oscar Pérez vermoord
17 Jan 2018, 17:14
foto
Oscar Pérez was op de vlucht, maar toch woonde hij minstens één oppositie-mars bij. (Foto's: AFP)


De rebelse helikopterpiloot Oscar Pérez is omgekomen tijdens de negen uren durende belegering maandag nabij de hoofdstad Caracas. De Venezolaanse regering heeft de dood van Peréz bevestigd.

De regering bestempelde de piloot als een "terrorist" nadat hij vanuit een helikopter op 27 juni vorig jaar granaten had gegooid naar overheidsgebouwen. Het toestel had hij ‘gestolen.’ Sinds de aanval was hij op de vlucht. De politie volgde hem naar een huis waar hij zich schuilhield samen met leden van de anti-regeringscel die hij had opgericht.

Pérez was 15 jaar lid van de forensische politie (ook bekend als de CICPC met zijn initialen in het Spaans) voordat hij de krantenkoppen haalde. Hij vloog met een CICPC-helikopter over Caracas en wierp granaten bij het Hooggerechtshof en vuurde op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Niemand raakte gewond bij de aanval. De helikopter werd later verlaten aangetroffen aan de rand van Caracas. Pérez was verdwenen. Hoewel hij bijna zeven maanden lang de veiligheidstroepen wist te ontwijken, verscheen hij minstens op één bijeenkomst van de oppositie waar mensen hem toejuichten en selfies met hem namen.

Na de helikopteraanval voerde Pérez op 18 december ook een inval uit op een militaire politiepost in Los Teques, ten zuidwesten van Caracas. Hij plaatste beelden van zichzelf en gemaskerde leden van zijn groep die de bewakers overmeesterden, hun de mond snoerden en vastbonden. De aanvallers vertrokken met 26 geweren.

Voorafgaand aan zijn helikopteraanval, Pérez een videoboodschap opgenomen waarin hij voor een groep gemaskerde en gewapende mannen verscheen. De video verscheen op het hoogtepunt van anti-regerings straatprotesten en hij zei dat hij vocht tegen de 'tirannie' van president Nicolás Maduro en zijn 'narco-dictatuur'.

In de videoboodschap riep hij het leger, de politie en burgers op om op te komen tegen de regering. "Laten we samen ons geliefde Venezuela heroveren," spoorde Pérez aan. Hij zei dat zijn doel was "de constitutionele orde in Venezuela te herstellen" en "de macht terug te geven aan de mensen".

In de laatste van zijn video's die hij op Instagram had geüpload toen de belegering aan de gang was, drong hij er bij Venezolanen op aan "de hoop niet te verliezen" en te blijven vechten voor democratie in Venezuela. De veiligheidstroepen omringden maandag het huis om 04:00 uur lokale tijd. Volgens ambtenaren waren tijdens het hoogtepunt van de operatie 150 politieagenten betrokken.

Tijdens het beleg plaatste Pérez een reeks video's op de sociale media. In de opnames zegt hij dat hij had aangeboden zich over te geven, maar dat hij geloofde dat de autoriteiten hem gewoon probeerden te vermoorden in plaats van te onderhandelen over zijn overgave.

"Ze schieten op ons met RPG's (met raketten aangestuurde granaten)," zei hij. “Er zijn burgers hier. We hebben gezegd dat we onszelf zouden aangeven, maar ze willen ons dat niet laten doen. Ze willen ons doden,' voegde Pérez eraan toe.

Na uren zonder te onthullen wat het lot van Pérez was, hield minister Néstor Reverol van Justitie dinsdag een persconferentie. Daarin zei hij dat Pérez één van de zeven "terroristen" was die is gedood tijdens de aanval. Hij zei ook dat twee van zijn "medeplichtigen" bij de aanval op de militaire politiepost behoorden tot de doden en een vrouw wiens identiteit nog niet is onthuld.

Twee leden van de veiligheidstroepen zijn ook gedood tijdens de operatie en zes anderen zijn gearresteerd.
Advertenties