Olieprijzen pieken in aanloop vergadering
26 Feb 2016, 04:24
foto
Een medewerker bij een oliepijpleiding. De olieprijs is in 18 maanden met 70% gekelderd. (Foto: Reuters)


Verliezen van de olieprijzen zijn teruggelopen nadat is bevestigd dat er in maart een ontmoeting is tussen de grote olieproducenten. Venezolaanse ambtenaren hebben bevestigd dat Rusland, Saudi-Arabië en Qatar hebben afgesproken om elkaar volgende maand te ontmoeten.

De olieprijzen zijn sinds half 2014 gedaald met 70% als gevolg van overaanbod en een zwakke vraag. Eerder deze maand zijn Saudi-Arabië en Rusland overeengekomen om de olieproductie te bevriezen op het niveau in januari. Maar er is scepsis over wat ze kunnen bereiken.

"Het is het hoofdartikel in Venezuela dat de markt enthousiast genoeg kreeg om terug te slaan, al is het verbijsterend als iedereen weet van deze vergadering en dat deze niets zal bereiken," zegt John Kilduff, partner bij Again Capital, een in New York gevestigde energie hedge fund.

Saudi-Arabië blijft het niveau van de olieproductie handhaven ondanks de dalende prijzen, in een poging om producenten die tegen hogere kosten produceren, uit de markt te werken. Maar deze strategie is funest gebleken voor landen die afhankelijk zijn van de inkomsten uit olie. Dus is er druk op Saudi-Arabië en andere grote producenten om samen te werken aan verlaging van de productie.

De North Sea Brent Crude is gisteren verhandeld voor US$ 35,55 per vat, een stijging van US$ 1,14 of 3,3%.
Advertenties