Hindori: Goede resultaten geboekt met Spoedpost
08 Feb 2016, 02:33
foto
Spoedpost van het St. Vincentius Ziekenhuis.


Het St. Vincentius Ziekenhuis is niet ontevreden over de resultaten van de Spoedpost. Per 1 januari 2016 is deze post geopend, ter vervanging van de voormalige Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. In de eerste maand januari zijn 542 patiënten geholpen op de Spoedpost, deelt algemeen directeur Manodj Hindori mee. De Spoedpost is open van 7.00 uur tot 23.00 uur. Het aantal patiënten in de namiddag en avond (306 patiënten) is groter dan het aantal patiënten in de ochtendshift (236 patiënten). De drukte op de Spoedpost begint duidelijk toe te nemen als de huisartsenpoli’s dicht gaan.

De meeste aangemelde patiënten gaven aan dat zij de Spoedpost van het St. Vincentius Ziekenhuis een aantrekkelijk alternatief vonden voor de drukke Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar de wachttijden veel langer zijn. De wachttijden op de Spoedpost zijn minimaal, de patiënten worden gelijk behandeld, legt Hindori uit. Ook de service van de artsen en het verpleegkundig personeel, alsook de moderne faciliteiten worden als grote pluspunten genoemd door de patiënten.

De patiënten die binnenkwamen op de Spoedpost hadden onder andere te kampen met ademhalingsproblemen, hoge koorts, diarree, buikpijn, allergische reacties, astma-aanvallen, niersteenaanvallen, neurologische uitvalverschijnselen en kleine verwondingen. Enkele patiënten bleven enige tijd ter observatie op de Spoedpost. In een klein deel van de gevallen moesten medische specialisten worden geconsulteerd. Dit heeft soms geleid tot opname van de patiënt in het ziekenhuis. Enkele patiënten die zich hadden aangemeld met hartproblemen werden gelijk doorverwezen naar de SEH van het AZP.

Zelf betalen
Wat het St. Vincentius Ziekenhuis nog niet gelukt is, is om een overeenkomst aan te gaan met de verzekeraars om de kosten van de patiënten op de Spoedpost te dekken. Het ziekenhuis had de verzekeraars daartoe een voorstel aangeboden, maar de verzekeraars hebben te kennen gegeven vooralsnog geen overeenkomst te willen aangaan. Het ziekenhuis vindt dat jammer, omdat de patiënten de kosten op de Spoedpost nu zelf moeten betalen. "Gelukkig doen de meeste patiënten daar niet moeilijk over en betalen normaal de behandelkosten, vooral omdat zij blij zijn met de snelle service," zegt Hindori.

Bij het afzetten van de opbrengsten tegen de gemaakte kosten is gebleken dat de Spoedpost in de eerste maand januari een klein positief resultaat heeft geboekt. Dit in tegenstelling tot de voormalige SEH, die altijd op grote verliezen draaide en sterk afhankelijk was van subsidies van de overheid. Het ziekenhuis vindt het nog te vroeg om definitieve conclusies te verbinden aan het financieel overzicht van de eerste maand, maar in ieder geval is hij tevreden met dit eerste positieve resultaat.

Bij de evaluatie is ook overwogen om de Spoedpost langer open te stellen. Geconstateerd is namelijk dat nogal vaak patiënten zich nog net voor de sluitingstijd van 11 uur ’s avonds in alle haast aanmelden op de Spoedpost. Het ziekenhuis zal in de komende tijd nagaan als de openingstijden eventueel kunnen worden verruimd naar 12 uur of 1 uur ’s nachts, kondigt Hindori aan.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April