Eenmalige SLM-vlucht met Boeing 787
01 Jul 2015, 14:31
foto
De 787 Dreamliner van Arke, PH-TFM (met 10 jaars Arke sticker) landt vanavond op Zanderij. (Foto: Douwe C. van der Zee)


Vandaag zal het een historisch moment zijn voor de Surinaamse luchtvaart. Op de Johan Adolf Pengel Luchthaven wordt voor de eerste keer verwelkomd, het nieuwste passagiersvliegtuig van Boeing, de 787 Dreamliner. Dit toestel, gehuurd van Arkefly, zal eenmalig de lijndienst Amsterdam-Paramaribo v.v. onderhouden namens SLM. De vertrouwde Airbus A340 is maandag vertrokken naar Parijs voor een reguliere onderhoudsbeurt (A-check) en wordt vrijdag weer terug verwacht.

De vlucht uit Amsterdam is met 2 uur en 20 minuten vertraging uiteindelijk vertrokken om 17.36 uur lokale tijd. Het toestel vertrekt na middernacht terug naar Nederland. De Boeing 787 van ArkeFly (registratie PH-TFM) is slechts 3 maanden terug geleverd door de fabrikant Boeing en heeft 291 stoelen aan boord. De Dreamliner is een revolutionair toestel dat voor 50% uit composieten bestaat. Dit levert als voordeel 20-30% brandstofbesparing op door het lagere gewicht en betere aerodynamica van het vliegtuig, in vergelijking met even grote toestellen gemaakt van voornamelijk aluminium.

De SLM staat op het punt een definitief besluit te nemen over de vervanging van de huidige Airbus op de mid-atlantische route. De leaseovereenkomst van de vertrouwde 'Palulu' loopt eind oktober af. De kans is groot dat SLM opnieuw kiest voor een 4-motorig toestel.

Santosh Gangaram Panday
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April