Moody’s verlaagt beoordeling Trinidad en Tobago
05 May 2015, 01:44
foto


De kredietbeoordeling van Trinidad en Tobago is verslechterd, van Baa1 naar Baa2. De vooruitzichten zijn ook achteruitgegaan van stabiel naar negatief. Deze kredietbeoordeling van Moody’s is op 30 april bekendgemaakt. Voor Suriname heeft het kredietbeoordelingsbureau de Ba3 notering met stabiele vooruitzichten herbevestigd.

De lagere beoordeling heeft alles te maken met aanhoudende begrotingstekorten en uitdagende vooruitzichten voor belastinghervormingen. De daling van de olieprijzen en beperkte economische diversificatie leggen een domper op de economische vooruitzichten. Trinidad en Tobago heeft ook een zwak macro-economisch beleidskader waarbij een middellange termijn fiscale strategie ontbreekt.

De Baa2-beoordeling geeft aan dat de investeringsgraad wordt ondersteund door een sterke overheidsbalans die leunt op het Erfgoed en Stabiliteitsfonds van het land. Het land profiteert van een matige en betaalbare schuldenlast en van een sterke externe positie.

Sinds 2009 kampt Trinidad met terugkerende begrotingstekorten tussen de 2% en 3% van het Bruto Binnenlands Product. In de acht jaren daarvoor had het land opeenvolgende overschotten op zijn rekening. Het ontbreken van een middellange termijn begrotingskader en de afhankelijkheid van eenmalige maatregelen om te bezuinigen ondermijnen het vermogen van de autoriteiten om een duurzame ommekeer in de fiscale cijfers te brengen. Het invoeren van fiscale hervormingen om de overheidsrekeningen gezond te maken, wordt een uitdaging gezien de lage olie- en gasprijzen. Een belangrijk onderdeel van de soevereine balans is het Erfgoed en Stabilisatie Fonds. Dit monetair instrument maakt het mogelijk om te compenseren, waardoor de negatieve impact van ongunstige schokken in de economie worden beperkt.

Trinidad blijft sterk afhankelijk van de olie- en gassector, waardoor de economische activiteit en fiscale stabiliteit op de prestaties in deze sectoren balanceren. De economische groei is in de periode na de crisis als gevolg van achterstallig onderhoud van de gasproductie, vertraagd. Hoewel de normale productie waarschijnlijk in 2015 te hervatten is, blijven de vooruitzichten van nieuwe investeringen om de groei te stimuleren een uitdaging tegen de achtergrond van de dalende olieprijzen. Moody’s ziet een terugkeer naar een hogere pre-crisis groei als onwaarschijnlijk gelet op de lage energieprijzen. De BBP-groei wordt voor de middellange termijn geprojecteerd op minder dan 2%.
Advertenties