Proeve bij 150 jaar DSB: Wij blijven dit land dienen
20 Jan 2015, 00:00
foto


De Surinaamsche Bank bestaat 150 jaar. Het jubileumjaar is officieel van start gegaan met een groot feest in de tuin van de bank. DSB-directeur, Sigmund Proeve, sprak namens de instelling dankbaarheid uit. “We doen opnieuw de belofte om dit land te blijven dienen. De DSB is een bedrijf in Suriname voor Suriname. We moeten er alles aan doen dat onze nakomelingen in het jaar 2165, wanneer we onze 300ste jaardag zullen vieren, met heel veel respect en waardering over ons kunnen praten".

De DSB viert het feest groots. De gasten zijn vanaf de Henck Arronstraat opgevangen met de Alla Kondre Dron. Onderweg naar de tuin, achter het hoofdgebouw zijn de honderden gasten verwelkomd door de verschillende bevolkingsgroepen en cultuuruitingen. Eenmaal in de tuin gingen de genodigden door het museum dat de rol van de bank in het verleden en het heden tentoonstelt. Een ‘voorzaal’ compleet met zwart wit tv, een goudhandelaar en communicatie met authentieke machines zijn enkele van de attracties geweest.

DSB heeft speciaal voor de verjaardag een boek uitgebracht, een mini gouden staaf van 10 gram vervaardigd en een documentaire geproduceerd. Minister van Financiën, Andy Rusland, heeft namens president Desi Bouterse, de speciale producten ontvangen. Net als Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank, benadrukte hij het belang en de bewezen rol van de bank door de jaren heen. “DSB is niet alleen de eerste en de grootste, maar ook de grootste met de resultaten, het balanstotaal, werknemersaantal en zeer innovatief”, voegde Hoefdraad er aan toe.

Proeve dook kort in de geschiedenis van de bank. De activiteiten zijn begonnen in een woonhuis. De toenmalige kolonisten geloofden niet in het plan van Simon Abendanon, de oprichter, om een bank te beginnen in Suriname. De oprichting van de instelling is ondanks grote uitdagingen een feit geworden op 19 januari 1865, kort na de afschaffing van de slavernij. De deuren gingen open in juli van datzelfde jaar. De bank is twee keren in buitenlandse handen geweest. Oud-premier, Henck Arron, heeft de bank in 1977 ‘gesurinamiseerd’. DSB heeft twee wereldoorlogen, de monetaire crises in de wereld en in eigen land doorstaan.

De bank is nu geheel in Surinaamse handen en telt meer dan 4000 aandeelhouders.
“We hebben 150 gehaald omdat de vlam die Abendanon heeft ontstoken altijd brandende is gehouden”, merkt Proeve op. "Maar het komt ook door het vertrouwen van de klanten. Daar zijn we dankbaar voor. Die dankbaarheid zullen we het hele jaar door nadrukkelijk laten merken”, kondigde Proeve aan. “Wij geven u opnieuw de garantie dat wij dat vertrouwen niet zullen beschamen.” De jarige bank gaat het hele jaar door elke maand speciale activiteiten houden in stad en district.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April