Strafrechtelijk onderzoek OW periode 2006-2010 begonnen
19 Sep 2012, 01:30
foto
Assembleelid Theo Vishnudatt


Het strafrechtelijk onderzoek naar malversaties op het ministerie van Openbare Werken (OW) in de periode 2006-2010 is begonnen. Als voorzitter van de vaste commissie heeft assembleelid Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP) zaterdag bij proces-verbaal een verklaring afgelegd bij de politie van 'De Nieuwe Grond'. Volgens de politicus zou de staat voor SRD 100 miljoen zijn beroofd.

Terwijl president Desi Bouterse tijdens de laatste begrotingsbehandeling, corruptieve praktijken in de vorige regeerperiode aan de kaak stelde, diende Vishnudatt een rapport in bij assembleevoorzitter Jennifer Simons. Hij deed het verzoek om het rapport door te geleiden voor het instellen van een strafrechtelijk onderzoek. "Ik ben blij dat het onderzoek nu formeel is begonnen. Wij wachten niet op een anti-corruptiewet", zegt Vishnudatt aan Starnieuws.

Openbaar Ministerie ingeschakeld
Bouterse zei in het parlement dat hij de helft van de VHP kon laten opsluiten als hij dat wilde. Hij liet doorschemeren dat er flink geknoeid zou zijn op het ministerie. VHP-voorzitter tevens assembleelid Chandrikapersad Santokhi merkte op dat niet de president, maar de rechter mensen opsluit. Hij daagde Bouterse tijdens de vergadering uit om de stappen te ondernemen als hij meent dat er corruptie heeft plaatsgevonden.

De president heeft het rapport met een begeleidend schrijven doorgestuurd naar de procureur-generaal (pg). Vishnudatt zegt dat het rapport de resultaten bevat van een onderzoek dat een consultancy bureau gedaan heeft naar malversaties op OW in de periode 2006-2010. Dit is gebeurd in opdracht van minister Ramon Abrahams.

Schokkend
"Het is schokkend en tegelijk pijnlijk te moeten constateren hoe geslepen en creatief ambtenaren, stafleden en aannemers te werk zijn gegaan om uiteindelijk de gemeenschap van een bedrag van rond de 100 miljoen SRD te beroven. Hoeveel hadden we met dit bedrag niet kunnen doen aan sociale projecten voor de samenleving, hoeveel honderden woningen hadden we niet kunnen bouwen voor de sociaal zwakkeren of hadden we de AOV-uitkering voor onze seniore burgers verder kunnen verhogen", stelt de politicus.

Met dit onderzoek geeft volgens Vishnudatt de regering een signaal aan de samenleving dat zij haar belofte "om een kruistocht te beginnen tegen corruptie", nakomt. Het assembleelid merkt op dat de oppositie in dezelfde assembleevergadering overigens had aangegeven een strafrechtelijk onderzoek naar vermeende malversaties op OW te verwelkomen.
Advertenties