VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
De Venezolanen werden in maart vanuit de VS naar El Salvador gestuurd, nadat voormalig president Donald Trump zich beriep op de Alien Enemies Act van 1798 om vermeende bendeleden versneld te deporteren – zonder normale immigratieprocedures of toegang tot de rechter. In El Salvador werden zij vastgehouden in de zwaar beveiligde gevangenis CECOT, die internationaal bekendstaat om haar harde detentieomstandigheden.
President Nicolás Maduro verwelkomde de terugkeerders persoonlijk op het vliegveld nabij Caracas, waar twee vliegtuigen vrijdagavond landden. Volgens de Venezolaanse autoriteiten hebben slechts zeven van de 252 mannen een ernstig strafblad. Alle teruggekeerde mannen zullen medische controles ondergaan voordat ze naar huis worden gestuurd.
De deportaties leidden in de VS tot juridische procedures en scherpe kritiek van mensenrechtenorganisaties, die stellen dat de rechtsstaat werd omzeild. Familieleden van de gedeporteerden ontkennen betrokkenheid bij bendes en zeggen dat de mannen geen kans kregen zich te verdedigen. "Ik krijg kippenvel over mijn hele lichaam," reageerde Angie Rios, de Amerikaanse echtgenote van een van de vrijgelaten mannen, op sociale media.
De terugkeer van de Venezolanen maakt deel uit van een bredere overeenkomst tussen de Verenigde Staten, Venezuela en El Salvador. In ruil kwamen ook tien Amerikaanse staatsburgers, die in Venezuela vastzaten, vrij. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio bevestigde de vrijlating van deze tien Amerikanen en bedankte de Salvadoraanse president Nayib Bukele voor zijn bemiddeling. Op sociale media toonde de Amerikaanse ambassade in Caracas een foto van de vrijgelaten Amerikanen met vlaggen, samen met diplomaat John McNamara.
Daarnaast kondigden Amerikaanse functionarissen aan dat Venezuela ook tachtig binnenlandse politieke gevangenen zou vrijlaten. De Venezolaanse overheid sprak in haar verklaring van "alternatieve detentiemaatregelen." Onder de vrijgelatenen is voormalig oppositiepoliticus Williams Dávila, die sinds augustus vorig jaar vastzat. NGO’s meldden de vrijlating van minstens veertien anderen.
Ook keerden zeven Venezolaanse kinderen terug die eerder in de VS van hun ouders waren gescheiden tijdens immigratieprocedures. Zij maakten deel uit van een reguliere deportatievlucht.
De Alien Enemies Act, oorspronkelijk bedoeld voor oorlogstijd, kreeg beruchte bekendheid tijdens de Tweede Wereldoorlog toen mensen van Japanse, Duitse en Italiaanse afkomst werden geïnterneerd. Het gebruik van deze wet door Trump leidde tot juridische conflicten over de macht van de uitvoerende macht en het recht op gerechtelijke toetsing. In mei oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat de regering constitutioneel toereikende kennisgeving moet geven en dat betrokkenen recht hebben op een zogenoemde habeas corpus-procedure.
De Venezolaanse regering stelt al langer dat de detentie van haar burgers in het buitenland in strijd is met het internationaal recht. Tegelijkertijd wijzen critici erop dat Venezuela zelf activisten en oppositieleden vasthoudt onder vergelijkbare omstandigheden.
Vandaag
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie