Pionier van de democratie en eerste vrouwelijke president Nicaragua overleden
Chamorro, die van 1990 tot 1997 president was, stond bekend om haar inzet voor vrede en verzoening na jaren van gewapend conflict in Nicaragua. Haar politieke loopbaan kreeg een dramatische wending toen haar man, journalist en regimecriticus Pedro Joaquín Chamorro, in 1978 werd vermoord — een gebeurtenis die het verzet tegen de dictatuur van Somoza aanwakkerde en haar ongewild in het centrum van de nationale politiek plaatste.
Hoewel haar presidentschap geprezen werd voor het beëindigen van de oorlog en het ontwapenen van tienduizenden contrarebellen, worstelde haar regering met hyperinflatie, een diepe economische crisis en aanhoudende oppositie van de Sandinistische partij onder leiding van Daniel Ortega.
Chamorro trok zich in 1997 volledig terug uit de politiek. In 2018 kreeg ze een beroerte en verbleef sindsdien grotendeels buiten het publieke oog. In 2023 verhuisde ze naar Costa Rica voor medische verzorging, waar twee van haar vier kinderen — Cristiana en Carlos Fernando — in ballingschap leven. Haar andere kinderen, Pedro Joaquín en Claudia Lucía, wonen in de Verenigde Staten.
"Doña Violeta is vredig heengegaan, omringd door de liefde van haar kinderen en de zorg van toegewijde begeleiders," aldus de verklaring van de familie. Haar lichaam zal voorlopig worden begraven in San José, de hoofdstad van Costa Rica, "totdat Nicaragua opnieuw een republiek is waar haar patriottische nalatenschap kan worden geëerd in vrijheid en democratie."
Van huisvrouw tot president
Geboren op 18 oktober 1929 in een welgestelde familie in Rivas, was Chamorro geen voor de hand liggende politieke leider. Na een opleiding in de Verenigde Staten en het overlijden van haar vader, keerde ze terug naar Nicaragua en trouwde met Pedro Joaquín Chamorro, hoofdredacteur van La Prensa, die herhaaldelijk gevangen werd gezet voor zijn verzet tegen het Somoza-regime.
Na zijn moord en de daaropvolgende revolutie van 1979 werd Chamorro kortstondig lid van de voorlopige regering maar stapte al snel op vanwege de toenemende invloed van de Sandinisten. Via haar krant La Prensa bleef ze felle kritiek uiten op het nieuwe bewind.
In 1989 stelde ze zich kandidaat namens een brede oppositiecoalitie en versloeg Daniel Ortega bij de verkiezingen. Met 54% van de stemmen werd ze de eerste vrouwelijke verkozen president in Latijns-Amerika. Haar verkiezing luidde het einde in van de burgeroorlog en markeerde de eerste vreedzame machtsoverdracht in de moderne geschiedenis van Nicaragua.
Erfenis
Hoewel haar tegenstanders haar afschilderden als een symbolische figuur die politiek voortborduurde op de naam van haar vermoorde echtgenoot, wordt Chamorro internationaal erkend als een bruggenbouwer die haar land leidde in een tijd van chaos en verdeeldheid.
Na haar vertrek uit de politiek verslechterde de democratische situatie in Nicaragua opnieuw, met president Ortega die sinds 2007 steeds autoritairder regeert. Chamorro’s dochter Cristiana werd in 2021 uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen en belandde korte tijd in de gevangenis.
De familie hoopt haar uiteindelijk in Nicaragua te kunnen herbegraven, zodra het land, in hun woorden, "weer vrij is."
Vandaag
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 879
- Jennifer Simons, eerste vrouwelijke president van Suriname
- Opvallende afwezigheden overschaduwen BRICS-top in Rio de Janeiro
- HVB: Vrouwelijk leiderschap opent nieuwe weg
- Fractieleiders spreken hoge verwachtingen uit bij felicitatie
- President neemt afscheid: 'Leiders dienen, het volk regeert'
- Schietincident beëindigt feest aan de Ephraimzegenweg
- DNA kiest Simons tot president en Rusland tot vp
- Korte Assembleevergadering verwacht; 34 stemmen nodig
- Suriname: Wachten op het busje,… het komt maar niet!
- Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
- Champions League of hulpbronnenvloek?
- Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
- BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
- CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
- Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Eergisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid