Column: Borrelpraat no. 872
“Tuurlijk snap ik dat. Van een bepaalde hogerhand, misschien waar het merendeel op lijkt of politiek toebehoort, is opdracht gegeven: ‘Betaal ze uit. Ik had jullie gezegd dat ze meer betaald moesten worden.”
“Zeg geen zomaar dingen, hoewel…”
“Dan volg die politiek-ambtelijke kronkelredenering: ‘We hebben geen overeenkomst met hen getekend, want we wilden ze niet te veel belasten. Misschien doen we dat een volgende verkiezing.”
“Ik, met m’n simpele verstand, leer daaruit dat je als ambtenarij dus in feite doelbewust hebt meegewerkt dat zo een situatie zou ontstaan.”
“Je zegt weer onverantwoordelijke dingen broeder.”
“Dan zeggen topambtenaren: ‘we gaan ze uitbetalen, omdat we als overheid verplicht zijn dat te doen, ook al hebben ze uiteindelijk niet gewerkt. Er zijn namelijk duidelijke afspraken gemaakt dat er apart wordt betaald voor het volgen van de training. De uitbetaling zal na de verkiezingen plaatsvinden.”
“Heren, met alle respect voor degenen die deze kronkelredenering onder hoogstwaarschijnlijk zware politieke druk hebben gedaan, maar eerst zeggen ze zelf in die persconferentie dat er geen overeenkomst met al degenen is getekend die de opleiding hebben gevolgd.”
“Ja, dat hebben ze zelf gezegd.”
“Dan even later zeggen dezelfde ambtelijke toppers dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt dat er apart wordt uitbetaald voor het volgen van de training. Waar zijn die ‘duidelijke afspraken’ dan vastgelegd? Er is toch geen overeenkomst met hen getekend om ze zogenaamd niet te belasten?”
“Jeetje, de voorbereidingen van deze verkiezingen lijken werkelijk op een bakawoyo pikipiki brokobana plei.”
“En dat gedegen en respectabele topambtenaren hieraan meewerken; als ze niet oppassen zal dit na de verkiezingen op hen backfiren.”
“Er is echter wel een gaatje hierin, want de overheid zal echt geen miljoenen SRD uitbetalen op grond van mondelinge beslissingen als er niet gepresteerd is.”
“Dus er zijn geen presentielijsten getekend en zo.”
“Daarom stellen deze topambtenaren heel gewiekst dat de uitbetaling na de verkiezingen zal plaatsvinden.”
“En dat niet alleen: er zal dan gekeken worden of er ruimte op de verkiezingsbegroting is om hen te betalen voor niets doen, want nu zullen anderen in hun plaats niet alleen snelsnel moeten worden opgeleid, maar ook worden uitbetaald als ze op 25 mei komen opdagen.”
“Kisi den moi; de ene z’n dood is de andere z’n brood.”
“En ik ben er zeker van dat na de verkiezingen al gauw zal blijken dat bepaalde politieke bordjes danig verhangen zullen zijn.”
“Je bedoelt dat iemand demissionair VeePee zal zijn, maar in ieder geval niet die positie meer zal krijgen, dus geen druk meer kan uitoefenen om betrokkenen uit te betalen.”
“Maar betrokkene loopt rond te bazuinen dat hij honderdduizend stemmen zal halen. Dat is met de waarschijnlijke kiesdeler van 5.800 goed voor zeventien zetels.”
“Abobby haalde bij de vorige verkiezing 25.000 stemmen, maar daarbij was de lijstverbinding met z’n ‘bosjavanen’ inbegrepen. Die raakte hij kwijt, hij krabte links en rechts was verlepte figuren binnen, zelfs een popi nierendokter.”
“Maar als we het redelijk waarschijnlijk groeipercentage volgens de methode Hardeo Ramma op dit stemmenaantal uit 2020 loslaten, mag Lonneman blij zijn als hij bij de komende verkiezingen groeit met 10 tot max 20 procent. Hij zal het meer van eigen kweek moeten hebben.”
“Hemeltje, dan komt hij op zo een 30.000 stemmen max, met een landelijk kiesdeler van 5.800 is dat goed voor 5 zetels. Klarie.”
“En de NPS volgens deze groeimethode van onze Harde Deo Ramma?”
“De Groenen haalden in 2020 afgerond 32.400 stemmen, ze trekken wat nieuwe stemmen, ze verliezen ook flink wat door Doewene geen lijsttrekker te maken, geef ze desondanks een groei van 20% dan komen ze op 38.000 stemmen. Met de landelijke kiesdeler is dat goed voor 6,5, zeg 7 zetels max.”
“En de Paarse partij?”
“Bij de vorige verkiezingen haalden ze 65.862 stemmen, maar toen waren ze de gebeten hond, maar Baas was er nog, en na hem is dat onderling etnisch gekibbel om wie de presidentskandidaat gaat worden, losgebarsten en dat is niet bevorderlijk voor hun groei. Ze mogen blij zijn als ze met 15% groeien, dan komen zo op ongeveer 75.500 stemmen, dat is met de landelijke kiesdeler goed voor 13 zetels.”
“En de Oranje partij”
“Die haalde met die slimme stemmers 108.378. Onze Hardeo haalt die slimme stemmers niet eerst weg, men schat die op 35.000 ‘slimmerikken’. Blijven dan over 73.000. Ze maken wel hun natuurlijke groei van 10% door en komen op 80.000 stemmen. Met de verwachte landelijke kiesdeler is dat goed voor 14 zetels max.”
“Maar die lokvogel-set van mevr. Mathoe die vrijuit presidentskandidaat mocht zijn?”
“Zij haalt waarschijnlijk binnen wat Chan aan stemmen kwijtraakt. Er zijn geen echte grote stemmentrekkers meer binnen de VHP.”
“Wattebout Asisdoemaar en Van Samsin?”
“Ha, ha, ha, ha, woei, woei, ik val net zo achterover als die mevrouw bij die schitterende mop van: eerst word je dief, dan boef, dan bandiet en rover en dan… word je politicus, wahahahahaahaha, dat was een schitterde goeie.”
“Maar volgens dit groeimodel halen dus: VHP: 14, NDP: 13. NPS: 7 en ABOP: 5.”
“Maar dat is samen 39 zetels. Wattebout de rest van de zetels, dan zijn 12 zetels. Waar gaan die?”
“Volgens het groeimodel van onze Harde Deo kunnen A20/DOE en PRO samen 2 zetels halen, PL met Babbelaria Bronto ook 2 en BEP helaas maar 1.”
“Maar dan blijven er nog steeds 7 zetels te verdelen.”
“Klopt. Met de verwachte kiesdeler zijn dat 7 x 5.800 stemmen = 40.000 stemmen. Waar komen die vandaan en waar gaan die naar toe?”
“Vooral de grote partijen claimen deze stemmen. Maar deze voters behoren niet tot de traditionele aanhang van geen van deze partijen; ze hebben juist schoon genoeg van dat geboefte dat de bal steeds van Boevenbende A naar Boevenbende B speelt.”
“En eerst hitsen ze ons op tegen elkaar en na de verkiezingen gaan ze elkaar achter gesloten deuren bellen om samen te werken. Dan zijn ze klaar met ons.”
“Zullen deze kiezers uit een soort van ‘m’o sori unu’ massaal op de kleine partijen met redelijk goede kandidaten stemmen?”
“Of gaan ze toch maar op een van de groten stemmen?”
“Daar gaat volgens mij het gevecht in deze laatste week om. Alle mooie discussies en geweldige plannen en voornemens ten spijt, die niet aangeven hoe we aan al dat geld gaan komen om ze uit te voeren.”
“Moeten we daarop toasten?”
“Dat laat ik aan elk van jullie over.”
Rappa
Vandaag
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 872
- Nieuw sportveld en logeergebouw in Godoholo
- Santokhi fietst met 1.700 deelnemers: logistieke problemen bij start
- Brazilië vernietigt tonnen eieren na vogelgriepuitbraak
- Trimbaan voor preventieve gezondheidszorg
- Nieuwe Guyanese wet pakt milieuschade olie aan
- Ontwikkeling in harmonie met de natuur
- Jonge vrouw gewond door schot uit vuurwapen
- A20, DOE en PRO: Zorgen over wanorde bij verkiezingsvoorbereiding
- Aanhoudende regen gedurende de dag
- Taxiën door de politiek: 'Geef nu een vrouw de kans'
- Nederlandse experts trainen Surinaamse zorgprofessionals in kinderreanimatie
- 275.896 oproepingskaarten bezorgd; rest moet afgehaald worden
Eergisteren
- Honderden kinderen bidden voor toekomst Suriname
- PAHO: Gezondheidszorg in Amerika versterkt ondanks crisissen
- Stembureaupersoneel dat zich afmeldde krijgt toch uitbetaling
- Nieuwe MZ-polikliniek Soekoenale officieel geopend
- Politieke originaliteit zoekgeraakt
- Wereld Hypertensie Dag: 'Ken je cijfers, leef langer'
- OMO-schuld van SRD 8,3 miljard: Wie betaalt de rekening?
- Finabank boekt solide resultaten en versterkt duurzame groei
- Schikking voorgesteld in zaak Wan Okasi tegen de Staat
- Meer regen vandaag
- Taxiën door de politiek: Boyke's dubbele job: ambtenaar en marktverkoper
- Extra beveiling hoofdstembureau Paramaribo in NIS
- AOV’ers krijgen deze maand extra uitkering van SRD 2.100