Rijke landen verhogen COP29 klimaatfinancieringsaanbod
Het nieuwe doel is bedoeld om de eerdere toezegging van ontwikkelde landen te vervangen om $ 100 miljard per jaar aan klimaatfinanciering te verstrekken aan armere landen tegen 2020. Dat doel werd twee jaar te laat bereikt, in 2022, en verloopt in 2025.
De overeenkomst werd bekritiseerd door ontwikkelingslanden, die het onvoldoende noemden, maar klimaatchef van de Verenigde Naties Simon Steill prees het als een verzekeringspolis voor de mensheid. "Het was een moeilijke reis, maar we hebben een deal gesloten", zei Steill nadat de overeenkomst was aangenomen.
"Deze deal zal de groei van schone energie laten groeien en miljarden levens beschermen. Het zal alle landen helpen om te delen in de enorme voordelen van gedurfde klimaatactie: meer banen, sterkere groei, goedkopere en schonere energie voor iedereen."
"Maar zoals elke verzekeringspolis werkt het alleen als de premies volledig en op tijd worden betaald."
De COP29-klimaatconferentie in de hoofdstad van Azerbeidzjan zou vrijdag eindigen, maar liep uit omdat onderhandelaars uit bijna 200 landen moeite hadden om consensus te bereiken over het klimaatfinancieringsplan voor het komende decennium.
Op een gegeven moment liepen afgevaardigden van arme en kleine eilandstaten weg uit frustratie over wat zij een gebrek aan inclusie noemden, bezorgd dat landen die fossiele brandstoffen produceren aspecten van de deal wilden afzwakken.
De top ging over tot de kern van het debat over de financiële verantwoordelijkheid van geïndustrialiseerde landen - waarvan het historische gebruik van fossiele brandstoffen het grootste deel van de uitstoot van broeikasgassen heeft veroorzaakt - om anderen te compenseren voor de toenemende schade die door klimaatverandering is veroorzaakt.
Het legde ook de verdeeldheid bloot tussen rijke regeringen die beperkt worden door krappe binnenlandse budgetten en ontwikkelingslanden die wankelen door de kosten van stormen, overstromingen en droogtes.
Landen kwamen zaterdagavond ook overeen over regels voor een wereldwijde markt om koolstofkredieten te kopen en verkopen. Voorstanders zeggen dat deze miljarden dollars meer kunnen mobiliseren voor nieuwe projecten om de opwarming van de aarde te bestrijden, van herbebossing tot de inzet van schone energietechnologieën.
Landen zoeken financiering om het doel van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau - waarboven catastrofale klimaateffecten kunnen optreden.
De wereld is momenteel op weg naar een opwarming van maar liefst 3,1C tegen het einde van deze eeuw, volgens het Emissions Gap-rapport van de VN uit 2024, waarbij de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van fossiele brandstoffen blijven stijgen.
Ontwikkelde natie
De lijst met landen die moeten bijdragen - ongeveer twee dozijn geïndustrialiseerde landen, waaronder de VS, Europese landen en Canada - dateert van een lijst die is vastgesteld tijdens de klimaatbesprekingen van de VN in 1992.
Europese regeringen hebben geëist dat anderen zich bij hen aansluiten om mee te betalen, waaronder China, 's werelds op één na grootste economie, en olierijke Golfstaten. De deal moedigt ontwikkelingslanden aan om bijdragen te leveren, maar vereist ze niet.
De overeenkomst omvat ook een breder doel om jaarlijks $ 1,3 biljoen aan klimaatfinanciering op te halen tegen 2035 - wat financiering uit alle publieke en private bronnen zou omvatten en waarvan economen zeggen dat dit overeenkomt met het bedrag dat nodig is om de opwarming van de aarde aan te pakken. Het veiligstellen van de deal was vanaf het begin een uitdaging.
De overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen deze maand heeft twijfels doen rijzen bij sommige onderhandelaars of de grootste economie ter wereld zou bijdragen aan een klimaatfinancieringsdoelstelling die in Bakoe is overeengekomen. Trump, een Republikein die in januari aantreedt, heeft klimaatverandering een hoax genoemd en beloofd de VS opnieuw uit de internationale klimaatsamenwerking te halen.
Westerse regeringen hebben gezien dat de opwarming van de aarde naar beneden zakte op de lijst van nationale prioriteiten te midden van toenemende geopolitieke spanningen, waaronder de oorlog van Rusland in Oekraïne en het toenemende conflict in het Midden-Oosten, en de stijgende inflatie.
De confrontatie over financiering voor ontwikkelingslanden vindt plaats in een jaar waarvan wetenschappers zeggen dat het het warmste ooit zal zijn. Klimaatproblemen stapelen zich op in het kielzog van zulke extreme hitte, met wijdverspreide overstromingen die duizenden doden eisen in Afrika, dodelijke aardverschuivingen die dorpen in Azië bedelven en droogte in Zuid-Amerika die rivieren doet krimpen.
Ontwikkelde landen zijn niet gespaard gebleven. Hevige regenval veroorzaakte vorige maand overstromingen in Valencia, Spanje, waarbij meer dan 200 doden vielen, en de VS heeft dit jaar tot nu toe rampen geregistreerd die 24 miljard dollar kosten- slechts vier minder dan vorig jaar.
Vandaag
-
19:50
Granmorgu FPSO gaat fabricagefase in
-
17:48
OKB grijpt in om stemrecht van burger veilig te stellen
-
17:17
'Suriname 2050': Olie geen doel, maar hefboom voor ontwikkeling
-
15:32
Brazilië hoopt binnen 28 dagen officieel vrij te zijn van vogelgriep
-
13:34
Surinaams staatsleiderschap onder druk door machtsdronkenheid
-
11:37
Fout in kiezersbestand: Vrouw uit Nickerie moet stemmen in Wanica
-
10:45
VES bepleit 10 stappen voor zorgvernieuwing zonder extra investeringen
-
08:47
Voorkeursstemmen: Wat houdt dit in?
-
06:52
Volksgezondheid lanceert digitale patiëntenportal
-
04:54
Meer momenten van zon vandaag
-
02:56
Taxiën door de politiek: De wijze woorden van de Poppenkast
-
00:59
Column: Gefocust blijven
-
00:33
Nieuwe rechter Sanches ‘bijzondere aanwinst’ voor rechtspraak
-
00:00
Optsu en D-TV Express dagen Santokhi en Rapar voor de rechter
Gisteren
- NDP: Bouwen aan een duurzaam en inclusief groeimodel
- Sibibusi Beweging: Democratie vraagt betrokkenheid
- Staat gaat in hoger beroep tegen vonnis zaak Wan Okasi
- IsDB keurt US$ 75 miljoen goed voor nieuwbouw AZP
- Advocaat Sitaram: Geen case tegen ex-minister Somohardjo
- EU-gezanten bereiken akkoord over wapenfonds van 150 miljard euro
- Honderd militairen ingezet voor verkiezingssurveillance
- De Paradox van het Denken en de Macht (slot)
- Live inzicht in kiezersopkomst en telling via nieuwe app
- Gewapende overval magazijn Kirpalani: Twee security guards mishandeld
- Lucky Store heropent na verwoestende brand: Issa wil structureel optreden
- Veel beloftes, weinig plan: BINI fileert partijprogramma’s
- Ramadhin: Integriteit in de zorg is geen keuze, maar een vereiste
- Nog meer bewolking en buien
- Taxiën door de politiek: "Als ik een keer president word..."
- Caricom-waarnemers: Geen signalen over verkiezingsfraude
- Column: De illusie en onze Guyanese ‘vrienden’
- Eskak teleurgesteld: We zijn terug bij af zonder artikel 27
Eergisteren
- Illegale landingsbaan Ston Dansi vernietigd
- Apoera klaar voor praktijkonderwijs: bewoners maken schoon
- Subhas Mungra: IMF-programma verergert armoede en verzwakt economie
- OM pakt celcapaciteit aan: gescheiden opvang verdachten
- Wan Okasi wint rechtszaak; oude situatie hersteld
- Psychiatrisch patiënt slaat moeder met ijzeren voorwerp
- Blokkade Ingi Kondre opgeheven na toezegging overleg met LVV-top
- SATCA: TCT faalt in aanpak veiligheidsproblemen
- €10.000 en waardebonnen buitgemaakt bij Golfclub
- WHO-lidstaten keuren pandemie-akkoord goed, VS afwezig
- Landbouwers Coronie blokkeren weg: Zijn de loze beloften zat
- Vluchtnummer: 50 2505
- Suriname en Guyana zetten in op duurzame samenwerking
- Nog meer regen vandaag
- Taxiën door de politiek: Grondenrechten en gezondheidszorg speerpunten Pikin Slee
- JVC 2025 hekelt mediashow president: ondemocratisch en schadelijk
- Column: Laat jouw stem niet verloren gaan; 17 zetels in het geding
- Grassalco opent Guysure Aggregate & Sands Inc. in Guyana