Bosbranden Amazoneregenwoud hebben ook invloed op Suriname
“Wat er in het Amazoneregenwoud gebeurt, heeft ook invloed op Suriname,” zegt de directeur van Tropenbos Suriname Rudi van Kanten over de bosbranden die momenteel de landen in Zuid-Amerika treffen. Hij maakt zich zorgen over de situatie in deze landen en is van mening dat wij ook in Suriname de impact van de branden zullen merken. Daarom is het van belang dat wij als samenleving meer aandacht besteden aan wat er in onze regio gebeurt.
"Na Indonesië is Bolivia het land dat het meest te kampen heeft met bosbranden," zegt Van Kanten. “Langzaam zie je dat de Amazone naar een soort tipping point gaat. Dat is een point of no return, veroorzaakt door diverse activiteiten zoals grootschalige landbouw, ongecontroleerde houtkap en mijnbouw. De druk op het bos is enorm; er verdwijnen bomen, en daardoor verandert ook het klimaat. Je creëert een situatie waarin je makkelijker branden krijgt dan voorheen. Als het bos vochtig is, regelt het zichzelf wel. En als je niet te veel droge biomassa hebt, kan er ook geen grote brand ontstaan.”
Het Amazoneregenwoud, ook wel de Selva genoemd, is het grootste regenwoud op aarde. Het heeft een oppervlakte van 6,7 miljoen km² en is verspreid over negen landen: Brazilië (60%), Peru (13%), Colombia (9%), Venezuela (5%), Bolivia (5%), Guyana (3%), Suriname (2%), Ecuador (1,5%) en Frans-Guyana (1,5%). Het behoud van dit enorme, onaangetaste regenwoud is cruciaal voor ons land, Zuid-Amerika en de wereld.
Volgens Van Kanten heeft Suriname een redelijk gunstige positie. "We hebben geen grootschalige landbouw, maar de droogte die ontstaat, zal ook invloed op ons hebben. Los van het feit dat het bos verandert, verandert ook het klimaat. Die twee zijn met elkaar verbonden. Maar zelfs als we het bos goed in stand houden, zouden we nog steeds te maken hebben met klimaatverandering, al zouden we daar wel beter op kunnen inspelen."

Bosbrand in Bolivia
In het geval van Suriname zijn we niet berekend op grote bosbranden. Zelfs als er een sterke wind komt, hebben we een probleem, zoals we vaker hebben meegemaakt bij windstoten. Maar we hebben het geluk dat we geen last hebben van orkanen. En zo is het ook met de grote bosbranden. We moeten er wel voor zorgen dat we het bos goed behouden. Want als we een grote ophoping van droge biomassa creëren, kan dat in brand vliegen. En dan hebben we een groot probleem. Van Kanten verwijst naar de situatie toen de vuilstortplaats van Ornamibo in brand stond en we problemen hadden in Paramaribo. “Vermenigvuldig dat met honderd, en je krijgt een idee hoe erg het kan worden. Los van de mensen ondervinden ook dieren last van de situatie. Dus we moeten nu al nadenken over hoe we dat gaan aanpakken.”
Vandaag
Gisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Eergisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen